Retrospectiva săptămânii 30.04 - 06.05.2023

retrospectiva săptămânii 30.04 - 06.05.2023 La Londra se scrie istorie/ Sprijin european pentru agricultori/ Rezerva de valută a României, în creștere/"Casa verde fotovoltaice" 2023 la start/ 1 Mai, la munte și la mare/ Reușită a handbalului masculin românesc

 

La Londra se scrie istorie

6 mai 2023 intră în istorie ca zi a încoronării, la Londra, a Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla. Capitala britanică s-a pregătit intens, pe tot parcursul săptămânii, pentru ceremoniile de sâmbătă, urmărite de zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Inclusiv membrii familiei regale britanice au participat la o repetiţie în catedrala Westminster Abbey ! Sute de şefi de stat - inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, regi şi regine de pe întreg mapamondul şi-au anunţat participarea la sărbătoarea plasată sub spectrul unor măsuri de securitate speciale. Reprezentanţii familiei regale a României - custodele coroanei, Margareta, şi Principele Consort, Radu - au ajuns încă de joi seară la Londra pentru ceremoniile încoronării. Potrivit Casei Regale, în cei 157 de ani de existenţă a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admiraţie, afecţiune şi respect, atât în dimensiunea sa oficială, cât şi familială. Acesta este al treilea eveniment de mare fast din Marea Britanie în mai puţin de un an, după Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a în iunie anul trecut, urmat, în septembrie, de înmormântarea suveranei. Încoronarea de sâmbătă a Regelui Charles al III-lea este menită să marcheze noua domnie, începută de facto imediat după încetarea din viaţă a mamei sale.

 

Sprijin european pentru agricultori

Comisia Europeană a adoptat, marţi, măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importul de produse agricole provenite din Ucraina. Mai precis, până pe 5 iunie, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui ucrainene pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii, cu excepţia României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, pe unde produsele pot doar tranzita. Aceste măsuri au fost completate cu un al doilea pachet de sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state, puternic afectați de importul fără taxe al cerealelor ieftine din Ucraina. România va primi aproape 30 de milioane de euro, care se adaugă altor 10 milioane aprobate de Comisia Europeană. Tot săptămâna aceasta, Guvernul român a aprobat plata cheltuielilor de cazare pe primele trei luni ale anului pentru refugiaţii din Ucraina. Acestea însumează peste 100 de milioane de euro şi vor fi achitate integral din bugetul naţional, urmând ca, la vară, sumele să fie completate cu fonduri de la Uniunea Europeană. Peste 4 milioane de ucraineni au trecut prin România de la începutul agresiuni militare ruse şi aproape 100 de mii au rămas pe teritoriul ţării.

 

Rezerva de valută a României, în creștere

Banca Naţională a României a acumulat o rezervă-record de valută, de peste 53 de miliarde de euro, la sfârşitul lunii trecute - s-a anunțat, săptămâna aceasta, la București. Faţă de martie, creşterea este de 112 milioane de euro. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, astfel că, rezervele internaţionale ale României - valută plus aur - se apropie tot mai mult de valoarea de 60 de miliarde de euro, un record în istoria României. Analiști economici spun că tendinţa de creştere ar fi datorată în mare parte intrărilor de fonduri europene, ceea ce ar însemna că banii europeni nu se consumă în economie. Deopotrivă, o rezervă valutară mare dă încredere investitorilor.

 

"Casa verde fotovoltaice" 2023 la start

Pe 2 mai, în România a început "Casa verde fotovoltaice 2023". Prima fază este destinată înscrierii în program a firmelor şi instalatorilor care montează astfel de sisteme alternative de energie verde. Ulterior, ar urma să înceapă procedurile și pentru persoanele care vor să beneficieze de cei maximum 20 de mii de lei (4 mii de euro) de la Stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kWh. Bugetul alocat este de 2 miliarde de lei (500 de milioane de euro), bani necesari pentru 100.000 de beneficiari. Prin instalarea sistemelor fotovoltaice, doritorii își vor putea acoperi necesarul de consum, dar şi să livreze surplusul de energie în reţeaua naţională.

 

1 Mai, la munte și la mare

Sute de mii de români au ales, pentru minivacanţa de 1 Mai, litoralul la Marea Nagră, Delta Dunării, stațiunile montane ori locurile înverzite tocmai bune pentru un picnic în familie extinsă. Malul mării a fost, însă, de departe principala atracţie. Festivalurile de muzică și petrecerile în aer liber, foarte numeroase, s-au ținut lanț. Au fost, însă, umbrite de comercializarea și consumul de droguri şi substanţele interzise, care le-au creat probleme poliţiştilor. De altfel, mai multe persoane, cetățeni străini, au fost plasate în arest preventiv, acuzate de trafic de droguri de mare risc. Au fost confiscate peste două kilograme de droguri de mare risc şi importante sume de bani.

 

Reușită a handbalului masculin românesc

Calificarea la Campionatul European va fi un nou start pentru handbalul masculin românesc - a afirmat preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, după ce naţionala s-a calificat la Campionatul European EHF EURO 2024, ceea ce nu se mai întâmplase din 1996. Calificarea în sine este o performanţă şi faptul că vine după 28 de ani îi dă o greutate şi mai mare. România a reprezentat, în handbal, o forţă europeană şi mondială, or istoria o obligă - a spus Constantin Din. Tragerea la sorţi a grupelor Campionatului Europeanva avea loc pe 10 mai.Competiția de anul viitor se va desfăşura în Germania, între 10 şi 28 ianuarie.

 

 

RadioRomaniaInternational · Eveniment top - 05.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-06 11:11:00
Vizualizari: 836
TiparesteTipareste