Jurnal românesc - 02.05.2023

jurnal românesc - 02.05.2023	Dan Şanta, Director Relaţii Internaţionale Radio România, a fost reales membru în Comitetul Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).

Dan Şanta, Director Relaţii Internaţionale Radio România, a fost reales membru în Comitetul Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU). 'Cred că, pentru Radio România, aceasta este o oportunitate de a continua să fie reprezentată şi să participe activ în comunitatea radio a EBU. Posturile publice de radio au nevoie de o viziune şi strategii comune pentru a naviga în peisajul media complicat al zilelor noastre', a declarat Dan Şanta. Comitetul Radio al EBU este un organism decizional care are ca scop reprezentarea comunităţii radio a organizaţiei, iar componenţa sa se schimbă prin vot la fiecare doi ani. La această sesiune de alegeri, care a avut loc la Atena, s-au adus în dezbatere teme de interes referitoare la dinamica radioului în contextul media actual, rolul său în situaţii de urgenţă, cum e cazul războiului din Ucraina, adaptarea la noi formate audio, cum sunt podcasturile sau aplicaţiile mobile, şi la noi strategii de distribuţie a conţinutului audio.

 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, anunță lansarea celei de a XIV-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor și tinerilor români din diaspora și din comunitățile istorice. Peste 5.000 de tineri români care trăiesc în afara țării sunt așteptați, în perioada iulie – august, în șase locații pitorești din România. Prin intermediul Taberelor ARC, participanții vor lua parte la o serie de activități prin care să redescopere ţara de origine, să-și exerseze abilitățile de comunicare în limba română și să-și îmbogățească cunoștințele de cultură și civilizație românească. Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții la tabere. De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice. Înscrierile românilor din diaspora se pot face până pe 11 mai, la misiunile diplomatice sau direct la DRP, la adresa de e-mail taberearc@dprp.gov.ro.

 

Ministerul de Externe de la Bucureşti informează că săptămâna trecută a avut loc prima reuniune din cadrul programului 'Dialog cu diaspora pe teme consulare' din acest an, în format fizic, cu membrii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Marele Ducat al Luxemburgului. Reuniunea s-a desfăşurat la sediul Ambasadei României. Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii comunităţii şi ai mediului asociativ românesc au analizat aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro). Au solicitat, de asemenea, informaţii cu privire la eliberarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate şi la stadiul procesului de obţinere a documentelor exclusiv online, precum şi date privind modalităţile de sprijin pentru cetăţenii români care nu deţin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro. Programul 'Dialog cu diaspora pe teme consulare' a fost început în anul 2015 şi reluat în 2021. Până în prezent, au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din numeroase state.   

 

ICR Tel Aviv organizează un concert de muzică românească contemporană în interpretarea membrilor formației Trio Contraste (Doru Roman – percuție, Ion Bogdan Ștefănescu – flaut și Sorin Petrescu – pian), pe 2 mai, precum și o serie de master classes, în zilele de 2 și 3 mai, la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. Concertul și seria de master classes susținute de Trio Contraste în Israel se înscriu în seria de evenimente care promovează proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Ansamblul a fost fondat în 1983, de când Trio Contraste concertează în România și în străinătate. Toți cei trei membri au și o carieră solo, interpretând și muzică clasică, dar, atunci când cântă împreună, scopul lor principal este promovarea muzicii contemporane românești. Trio-ul a participat la numeroase festivaluri şi evenimente culturale internaționale din Olanda, Elveția, Suedia, Polonia şi China.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 02.05.2023

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2023-05-02 11:40:00
Vizualizari: 693
TiparesteTipareste