Jurnal românesc - 25.04.2023

jurnal românesc - 25.04.2023	ICR Paris invită publicul, până pe 3 mai, la o expoziţie care explorează viaţa şi personalitatea artistei Miruna Boruzescu, scenografă şi creatoare de costume franco-română.

ICR Paris invită  publicul, până pe 3 mai, la o expoziţie care explorează viaţa şi personalitatea artistei Miruna Boruzescu, scenografă şi creatoare de costume franco-română. Fotograful Dan Hayon, prieten cu Miruna, încearcă să surprindă câteva detalii din lumea sa magică, prin fotografii și prin videoclipul intitulat „Miruna’s Magical Mistery Tour”. Fiecare fotografie reflectă personalitatea și creativitatea sa unică, așa cum le vede Dan Hayon. Imaginile sunt realizate în cei peste cincizeci de ani ai unei prietenii începute la București, la Academia de Arte Frumoase, și continuată apoi în Franța. Miruna Boruzescu (1945-2014) a fost una dintre cele mai talentate scenografe și creatoare de costume pe care le-a avut România. A fost soţia și partenera de lucru a lui Radu Boruzescu, de asemenea scenograf de teatru, operă și cinema. Creaţiile ei au fost aclamate în întreaga lume. A colaborat ani îndelungaţi cu "monstres sacrés" precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Iulian Mihu, Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Fernando Arrabal și mulţi alţii.

 

Scriitorii Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu și Ioana Pârvulescu se numără printre invitaţii Ministerului Culturii la Târgul de Carte de la Leipzig, care se va desfăşura în perioada 27 - 30 aprilie.Timp de patru zile, întregul oraş celebrează literatura în formele cele mai variate de exprimare. Standul României va găzdui o expoziţie cu peste 150 de noi titluri de beletristică, literatură pentru copii şi non-ficţiune şi va fi, totodată, scena pentru mai multe evenimente dedicate autorilor oaspeţi traduşi în limba germană, dar şi unor teme de actualitate culturală şi politică. România a fost țară invitată de onoare, în 1998 şi 2018, a precizat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. El a subliniat că, anul acesta, standul României găzduieşte evenimente dedicate atât celor mai recente traduceri în limba germană din literatura română, cât şi dezbateri pe teme actuale care marchează operele scriitorilor contemporani. Cu o tradiție de peste patru secole, Târgul de Carte de la Leipzig reprezintă unul din cele mai vechi și mai mari evenimente de profil din lume.  Este unul din cele două târguri majore de carte din Germania, alături de cel de la Frankfurt, o platformă unanim recunoscută, de promovare a noilor apariții și de întâlnire între editori, autori, ilustratori de carte și publicul larg. 

 

ICR organizează prima participare cu stand a României la „jazzahead! Bremenˮ, Germania, unul dintre cele mai importante târguri internaționale destinate artiștilor din lumea jazzului, în perioada 27-30 aprilie. Acesta este cel mai mare eveniment internațional organizat în Europa și dedicat profesioniștilor, având o istorie de peste 20 de ani în realizarea și menținerea legăturilor de colaborare, atât la nivel de instituții, cât și la nivel de organizații partenere și actori individuali sau reprezentanți ai celor mai mari festivaluri internaționale de jazz din lume. Formatul târgului presupune desemnarea anuală, prin rotație, a unei țări cu statut de invitat de onoare. Germania deține acest titlu în 2023 și beneficiază de un stand aparte, de o serie de evenimente dedicate, dar și de o vizibilitate sporită. Prin asumarea rolului de organizator al standului României, ICR poate aduce, pentru prima oară într-un cadru formal, profesioniști din România, responsabili de organizarea festivalurilor internaționale, artiști de jazz și nu numai, actori importanți din domeniul producției muzicale, al jurnalismului cultural și al celui specializat muzical, dar și alți parteneri implicați în industrie.

 

ICR de la Tel Aviv  găzduiește, pînă pe data de  26 mai, expoziția „Dincolo de natură” a artistei israeliene de origine basarabeană Sima Levin. Vernisajul, desfășurat în limbile română și ebraică, va avea loc în data de 27 aprilie, cu participarea artistei. Programul include o discuție despre conceptele, stilul și tehnicile artistice abordate, însoțită de o prezentare cuprinzătoare a lucrărilor artistei și a unei varietăți de proiecte. În plus, Sima Levin va împărtăși cu publicul episoade din activitățile sale de voluntariat in favoarea comunităţii, adolescenți și adulți, ca parte a mișcării „Tarbut” - organizație națională de activiști recrutați pentru a dezvolta rezistența socială în periferie, prin cultură și artă. Proiectul expozițional conține 39 de lucrări – desene în creion şi cărbune, tipărituri alb şi negru realizate în tehnici diverse şi pânze în ulei. Expoziția mai conține, de asemenea, unele miniaturi din porţelan alb. Sima Levin s-a născut în anul 1957, la Chişinău, Republica Moldova. În 1974  a emigrat în Israel unde a început o carieră în domeniul artistic. A avut numeroase expoziții individuale și de grup, la unele dintre cele mai importante muzee din Israel.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2023-04-25 11:40:00
Vizualizari: 723
TiparesteTipareste