Agendă complicată în Parlament

agendă complicată în parlament Proiectul de lege privind abuzul în serviciu şi cel referitor la pensiile speciale - în Camera Deputaţilor de la București.

Dezbaterile se anunță aprinse, săptămâna aceasta, în Parlamentul de la București. Două proiecte de lege - cel privind abuzul în serviciu şi cel referitor la pensiile speciale - au ajuns pe mesele de lucru ale deputaților și ar urma să primească votul lor. Unul, în principiu, previzibil, dată fiind majoritatea confortabilă de care beneficiază coaliția la putere PNL-PSD-UDMR. În ambele proiecte, Camera Deputaților este for decizional. Proiectul de lege privind abuzul în serviciu va fi adoptat cu pragul valoric de 9.000 de lei (1.800 de euro) de la care se consideră abuz în serviciu şi se pedepseşte cu închisoarea fapta ilegală a unui funcţionar public - a dat asigurări liderul PSD, Marcel Ciolacu. El consideră că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ar fi trebuit să îşi asume această limitare valorică de 9.000 lei încă din forma iniţială a documentului, în lipsa căruia, la Senat, proiectul a fost adoptat cu un prag mult mai mare, de 250.000 de lei. 

Marcel Ciolacu: ʺSunt ferm convins că alături de colegii mei şi din PSD, şi din PNL, şi din UDMR, miercuri, această lege va pleca din Camera Deputaţilor către promulgare cu 9.000 lei propuși de către ministrul Justiţiei.ʺ Din opoziţie, USR a criticat dur forma adoptată de senatori cu voturile PSD, PNL, UDMR. Stelian Ion: ʺDecizia Curţii Constituţionale impunea un prag, dar pragul acesta era de bun simţ, un prag rezonabil la nivelul salariului minim pe economie.ʺ 

Tot în ciuda protestelor opoziției, la Camera Deputaților a ajuns, de la Senat, și proiectul de lege de reformare a pensiilor speciale plătite de Stat. Potrivit noilor prevederi susţinute de parlamentarii la putere, nicio pensie specială nu va mai depăşi veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale şi se introduce un impozit de maximum 15% pe partea de necontributivitate. Nemulțumitor ! spune opoziția, care a solicitat aplicarea sistemului de contributivitate pentru toate pensiile, indiferent de domeniul de activitate. De pensii speciale beneficiază, în prezent, aproape 200.000 de persoane, majoritatea - peste 170.000 - din Apărare şi ordine publică. Însă cele mai mari pensii speciale le au foştii magistraţi - judecători și procurori, care pot ajunge să primeasă în jur de 18.000 de lei pe lună (circa 3.600 de euro), de 10 ori mai mult decât o pensie medie obișnuită. Reformarea sistemului pensiilor speciale este o cerinţă în PNRR de care depinde aprobarea a aproape 3 miliarde de euro, fonduri europene. 

În fine, pe agenda Parlamentului de la București s-ar putea regăsi, săptămâna aceasta, şi noile proiecte de legi ale Educaţiei, ce au la bază proiectul "România educată" al preşedintelui țării, Klaus Iohannis. Prin ele, s-ar dori combaterea abandonului școlar şi a analfabetismului funcţional, plasarea elevului în centrul procesului educaţional sau sprijinirea cooperării europene a universităţilor din România. Opoziția critică proiectele de lege, considerând că au lipsuri şi generează dezechilibre. 

RadioRomaniaInternational · Agendă complicată în Parlament - 03.04.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-04-03 11:44:00
Vizualizari: 626
TiparesteTipareste