Kirill Shevchenko, argint pentru România la Europenele de şah

kirill shevchenko, argint pentru românia la europenele de şah Marele maestru Kirill Shevchenko, care reprezintă România, a câştigat medalia de argint la Campionatul European individual de şah, disputat în perioada 2 - 14 martie, la Vrnjacka Banja, în Serbia.

Marele maestru Kirill Shevchenko, care reprezintă România, a câştigat medalia de argint la Campionatul European individual de şah, disputat în perioada 2 - 14 martie, la Vrnjacka Banja, în Serbia. După disputarea a 11 runde, pe podium au urcat marii maeştri Alexey Sarana (jucător rus, intrat în concurs sub steagul Federaţiei Internaţionale de Şah, FIDE), Kirill Shevchenko (România) şi Daniel Dardha (Belgia). Cei trei au obţinut câte 8,5 puncte, însă ordinea pe podium a fost stabilită de un criteriu de departajare, coeficientul Bucholtz, care reprezintă suma punctelor tuturor adversarilor pe care un jucător îi întâlneşte în acel concurs. Succesul lui Kirill Shevchenko este remarcabil deoarece această ediţie, a 23-a, a Campionatului european individual masculin de şah a reunit în staţiunea Vrnjack Banja peste 490 de jucători din 40 de federaţii afiliate de Uniunea Europeană de Şah. De menţionat că şahiştii din Rusia, ţară a cărei federaţie este suspendată din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, au putut juca sub un steag neutru, şi anume cel al Federaţiei Internaţionale de Şah.


Kirill Shevchenko s-a transferat recent pe lista României, după ce, în 2021, a câştigat cu echipa Ucrainei, medalia de aur la Campionatul European de Şah pe echipe. Născut la Kiev, la 22 septembrie 2002, este considerat unul dintre copiii-minune ai şahului. El a obţinut titlul de mare maestru internaţional la vârsta de 14 ani, 9 luni  şi 23 de zile, intrând astfel în topul celor mai tineri mari maeştri din istoria şahului. După transferarea pe lista României, Kirill Shevchenko a jucat recent în  Campionatul individual de şah al României, reuşind să câştige titlul naţional. După ce a devenit vicecampion european, Kiriil Shevchenko a avut parte de o primire deosebită la Bucureşti. 

"Am întâlnit o mulțime de oameni minunați. Am lucrat cu antrenorul naționalei, Ivan Sokolov (mare maestru belgian de origine bosniacă - n.r.), ceea ce mi-a dat fiori, dar m-am simțit mai încrezător. Cred că în asemenea turnee, când sunt 500 de jucători în concurs, trebuie să începi bine, să câștigi 5-6 partide la rând, și apoi te poți relaxa puțin ca să câștigi locul 1. Pentru mine startul a fost puțin mai rău, dar am câștigat 4 partide spre final și așa am reușit să fiu le egalitate cu primul loc. Visul meu cel mai mare este să îmi ating potențialul maxim!" a declarat noul vicecampion european Kirill Shevchenko, citat de site-ul Federaţiei Române de Şah.


Kirill Shevchenko se află pe locul 70 în topul ELO, al celor mai buni jucători de şah ai lumii. În top 100 mondial România mai are încă doi jucători, Richard Rapport, locul 12 şi Bogdan Deac, locul 39. De menţionat că precedentul succes al unui şahist român la Europene datează din anul 2005 şi îi aparţine lui Dieter Nisipeanu care a câştigat titlul continental la ediţia organizată în capitala Poloniei, Varşovia.www.rri.ro
Publicat: 2023-03-15 09:49:00
Vizualizari: 629
TiparesteTipareste