Sprijinirea fermierilor din țările UE aflate la granița cu Ucraina

sprijinirea fermierilor din țările ue aflate la granița cu ucraina Pierderile de venit cu care se confruntă fermierii de la granița cu Ucraina necesită compensarea de urgență din partea Comisiei Europene.

Pierderile de venit cu care se confruntă fermierii de la granița cu Ucraina necesită compensarea de urgență din partea Comisiei Europene! Planurile strategice naționale sunt implementate de la 1 ianuarie. Pentru prima dată, în PAC există o posibilitate mai puternică de reacție la evoluții, precum evoluția pieței sau în general la evoluția geopolitică. 

Recent, în cadrul Comisei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda a cerut sprijinirea fermierilor din țările care se află în proximitatea graniței cu Ucraina precum România sau Polonia. În momentul de față, aceștia sunt puși în situația de a nu-și mai putea continua activitatea în domeniul agricol, așa că europarlamentraul roman a adus în atenția comisarului  pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, nevoia de resurse financiare pentru compensarea pierderilor de venit.

"O întrebare concretă, legat de ceea ce înseamnă sprijinirea fermierilor din țările care se află în proximitatea graniței cu Ucraina, România, Polonia și așa mai departe, a spus foarte clar că ați discutat ieri în Consiliu AGRIFISH despre această problemă. Întrebarea mea pentru dumneavoastră este următoarea: când fermierii din aceste state vor putea beneficia de resurse financiare pentru a compensa pierderile de venit, deoarece în momentul de față aceștia sunt puși în situația, dar nu-și mai putea continua activitatea în domeniul agricol. 

De asemenea, știm foarte bine, domnule comisar, că anul agricol a început în septembrie, planurile au fost adoptate abia în decembrie-ianuarie, foarte mulți fermieri care ar dori să implementeze ecoschemele, nu mai am această posibilitate, deoarece încă din toamnă și-au cumpărat sămânța pentru porumb, de exemplu, sau îngrășămintele, iar acuma vine și li se spune în felul următor -dacă vrei să ai parte de ecoschemă, trebuie să pui mazăre. Nu are de unde să cumpere sămânță nu are decât să cumpere îngrășăminte chimice. Are în vedere Comisia să dea o derogare, măcar parțial, pentru această primăvară."


La finalul dezbaterii Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a confirmat faptul că România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, și poate într-o măsură mai mică Republica Cehă, toate aceste țări aproape de Ucraina au fost puternic afectate de această criză. A precizat de asemenea că există importuri masive din Ucraina și poate că ar trebui declanșată Rezerva de criză.

RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles - 14.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-14 09:34:00
Vizualizari: 740
TiparesteTipareste