În primul sat turistic din România

În primul sat turistic din românia Ne oprim azi în centrul României, la poalele versantului sud-estic al muntelui Piatra Craiului, la altitudinea de 1244 de metri, unde descoperim primul sat turistic din România, Șirnea.

Ne oprim azi în centrul României, la poalele versantului sud-estic al muntelui Piatra Craiului, la altitudinea de 1244 de metri, unde descoperim primul sat turistic din România, Șirnea. Aici, ne bucurăm de un peisaj de basm și descoperim o așezare izolată, cu case răzlețe, în care ne putem relaxa sau explora împrejurimile pe trasee marcate. Vorbim despre o experiență deosebită cu Eugen Totîlcă, ghid local autorizat și coordonator de activități în cadrul unei organizații de turism.

Alături de celelalte șase sate dintre masivul Bucegi și Piatra Craiului. Șirnea se află în Țara Branului, spune Eugen. 

"În anul 1972, la inițiativa profesorului Nicolae Frunteș, cel mai de seamă reprezentant al fiilor statului, în colaborare cu Academia Română, a existat un proiect de promovare a tradițiilor și satelor din România, printre care a fost ales și Șirnea. De la această inițiativă, a fost primul sat turistic al României și așa a rămas, iar noi suntem foarte mândri. Cea mai mare resursă și cea mai mare bogăție a satului sunt locuitorii lui, care sunt niște oameni extraordinari, învățați cu greul, care apreciază și primesc brațele deschise turiștii care ajung la noi în zonă să-i cunoască. Obiectivele turistice, de asemenea, sunt extrem de generoase. Satul Șirnea, înainte de Primul Război Mondial, era la granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Aici se poate vizita Drumul Grănicerului pe care se văd încă bornele dintre cele două țări. În aceste locuri, România a intrat în Primul Război Mondial. Aici au fost primele salve de tun și primii soldați căzuți la datorie pentru eliberarea Ardealului."


De câțiva ani, Eugen a inițiat împreună cu locuitorii din sat un centru de activități turistice, tocmai pentru a fi o interfață între turiști și locurile și oamenii lui. Astfel, el organizează drumeții sau tururi ghidate. 

"Putem face drumeții pur și simplu de recunoaștere, drumeții în pădurile și pe dealurile și în poienile de sub Piatra Craiului. Avem vara tururi botanice cu mese deschise, unde, pe parcurs, culegem plante și povestim despre ele, despre efectele fitoterapeutice ale fiecărei plante în parte. Organizăm și circuite cu biciclete electrice. Avem o flotă de 30-40 de biciclete electrice cu care turiștii pleacă însoțiți de ghizi. Ghizii sunt locuitori ai satului. Avem și un centru de călărie unde putem organiza atât inițiere în călărie, cât și plimbări călare cu ghid pe dealurile de jur împrejurul satului. Suntem, totodată și punct de informare turistică. Aici, turiștii sunt primiți și le oferim informațiile și poveștile locului, astfel încât ei să se simtă ca acasă."


La doar 17 km de Șirnea, se află Castelul Bran. Este o cetate medievală de secol XIV, pe care mulți dintre turiști merg să o viziteze. Aceștia descoperă un monument aflat într-o stare excepțională, ridicat pe o stâncă, la o înălțime de relativ 40 de metri peste nivelul solului. Construcția este pe patru niveluri, are patru turnuri și este caracterizată de o lipsă totală a simetriei. Castelul este extrem de detaliat și întortocheat, cu o serie de încăperi mai micuțe, turnuri și holuri, iar mulți îl asociază cu legenda contelui Dracula. Însă în Șirnea există atât de multe activități pe care le puteți alege, încât sejurul ar trebui să fie mai lung pentru a acoperi și obiectivele turistice din împrejurimi. 

"Propunem în fiecare weekend un eveniment în care înglobăm atât activități outdoor, hiking, e-bike sau călărie, cât și activitățile curente sezoniere ale localnicilor din sat. Astfel, într-un weekend, putem vizita și putem ajuta la activitățile dintr-o gospodărie tradițională, la  munca specifică momentului din an. În plus, avem și activități strict turistice, adică un circuit de e-bike sau plimbări călare. Apoi, seara se organizează o cină cu mâncare tradițională, astfel încât experiența să fie una completă, să cunoaștem și oamenii, și locurile și gusturile satului."


Tradițiile sunt cel mai bune purtate din generație în generație de meșteșugari. Aceștia, cu măiestrie, prin obiecte de artizanat, păstrează vii legende, simboluri și motive tradiționale. L-am întrebat, așadar, pe Eugen Totîlcă, ghid local autorizat, dacă mai găsim meșteșugari în Șirnea. 

"Din fericire mai există, din păcate sunt puțini, pentru că au îmbătrânit și, oarecum, nu sunt preluate tradițiile. Totuși, încă mai putem vorbi de meșteșuguri specifice zonei, care încă se mai practică, chiar dacă de bătrâni. Mai avem un meșter care încă lucrează furci și greble din lemn sau șindrile pentru case. Avem și o doamnă care primește vizite pentru ca turiștii să vadă cum se țes covoare la război."


Fiind primul sat turistic din România, în Șirnea există o tradiție a ospitalității. Vom găsi, așadar, unități de cazare care funcționează încă de dinaintea căderii regimului comunist din România. 

 "Sunt unități cu tradiție, cu gazde cărora le-au trecut pragul zeci de mii de turiști și care încă au rămas deschise. Sunt pensiuni turistice, agropensiuni, dar și hoteluri sau resorturi, cu prețuri pentru toate buzunarele. Fără falsă modestie, nu a existat turist cu care să fi interacționat, în anii de când ne ocupăm de turism în Șirnea, de care să nu ne fi despărțit prieteni. Am dezvoltat chiar și o aplicație, un ghid virtual prin care, pentru circuitele pe care noi le-am cartografiat, oferim și traducere în mai multe limbi străine pentru turiștii noștri."


Printre proiectele de viitor în domeniul turismului în Șirnea, se numără marcarea de circuite noi și alcătuirea unor noi ture de călătorie. Eugen Totîlcă spune că vrea să combine turele de călărie cu vizită la o stână, unde turiștii să se oprească și să mănânce un bulz. 

"Avem la centru un alt proiect nou, pe care l-am început de anul trecut. Pe lângă călărie, vom putea face și hipoterapie. Avem o prietenă care este psihoterapeut și care poate susține o activitate de tipul ăsta. Comunitatea noastră își dorește și facem toate eforturile ca să păstrăm tradițiile din Șirnea, să le promovăm și să punem Șirnea pe hartă ca o destinație ecoturistică în care aventura, tradiția să primeze și să ofere o experiență completă turiștilor care ajung la noi în sat."


Cel mai convenabil mod pentru a vizita această destinație este să contactați o firmă de turism de la care să achiziționați un pachet de servicii complete. Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, recent finalizat, va fi operațional începând cu luna iunie a acestui an și se află la o distanță de doar 45 de km de Șirnea, primul sat turistic din România. 


RadioRomaniaInternational · RADIO TOUR - 09.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-09 13:49:00
Vizualizari: 1327
TiparesteTipareste