Lege pentru o conectivitate digitală mai rapidă în UE

lege pentru o conectivitate digitală mai rapidă în ue Comisia Europeană propune o lege menită să ajute operatorii să-și actualizeze infrastructura în beneficiul consumatorilor.

Date fiind progresele rapide înregistrate în domeniul tehnologiilor digitale, cum ar fi Metaversul, inteligența artificială, realitatea augmentată și cea virtuală, este necesar să se investească în mod semnificativ în rețele, pentru a ține pasul cu nevoile din ce în ce mai mari în ceea ce privește lărgimea de bandă. 


Comisia Europeană a prezentat o serie de acțiuni menite să permită tuturor cetățenilor și întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană să beneficieze, cel târziu în 2030, de conectivitate cu viteze de ordinul gigabiților pe secundă. "Legea privind infrastructura gigabiților" este un regulament care va prezenta norme noi, menite să asigure o implementare mai rapidă, mai ieftină și mai eficace a rețelelor cu viteze de ordinul gigabiților pe secundă în toate statele membre. Dificultățile create de instalarea lentă și costisitoare a infrastructurii fizice, care susține rețelele de viteze mari, vor fi astfel depășite. Noua lege va reduce birocrația, precum și costurile administrative asociate cu implementarea rețelelor cu viteze de ordinul gigabiților pe secundă. Printre altele, se vor simplifica și digitaliza procedurile de autorizare. Mai mult, cu excepția unor cazuri justificate, toate clădirile noi sau renovate trebuie să fie echipate cu fibră optică. Astfel, cetățenii vor  beneficia de cele mai rapide servicii de conectivitate. Datorită noilor norme, operatorii vor fi în măsură să implementeze rapid rețele cu ajutorul unor proceduri simplificate, digitalizate și mai puțin costisitoare. După adoptarea propunerii Comisiei de către colegiuitori, noile norme vor fi direct aplicabile în toate statele membre.

Thierry Breton, comisar pentru piața internă, accentuează nevoia de a încuraja investițiile necesare pentru digitalizarea Europei. Sunt căutate soluțiile pentru o  implementare mai largă și mai rapidă a rețelelor de foarte mare capacitate, concurența fiind un motor al inovației. Toate acestea, într-un context mai dificil decât acum câțiva ani.  

"Vorbim despre conectivitatea continentului nostru. Asta înseamnă că vorbim despre arhitectura de bază, care va permite tuturor cetățenilor noștri europeni să trăiască o viață împlinită și să beneficieze pe deplin de avantajul oferit de deceniul digital. Este o perioadă de disfuncționalități tehnologice, dacă ne gândim la serviciile de streaming, de exemplu, la Metavers, la toate rețelele și la programe. Avem de-a face cu arhitecturi digitale complet diferite, care acum vor trebui puse în aplicare. Totodată, trebuie să ne asigurăm că facem acest lucru în mod echitabil pe tot continentul. Dacă ne uităm la revoluția telecomunicațiilor de acum 25 de ani, acum un sfert de secol, atunci revoluționam domeniul dezvoltând sateliți și rețele din cupru. Iar acum există tehnologii care dispar. Bineînțeles, mă gândesc la rețelele din cupru. În al doilea rând, avem în vedere contextul. Avem un conflict, un război pe continentul nostru, care va afecta foarte mult ceea ce facem. Este războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar spațiul cibernetic este invadat de atacuri. Acesta este un domeniu nou de operațiuni în zilele noastre. Rețelele și infrastructurile sunt locul unde au loc atacurile. Nu în ultimul rând, observăm transferuri din ce în ce mai mari de date. Gândiți-vă la calitatea imaginilor pe care o doresc consumatorii! O singură imagine acum are aproximativ 120 de megapixeli, ceea ce ar însemna aproximativ o mie de conversații telefonice de acum zece ani."

Obiectivul ambițios al deceniului digital este ca, până în 2030, toate gospodăriile europene să beneficieze de acoperirea unei rețele cu viteze de ordinul gigabiților pe secundă și toate zonele populate să fie acoperite de rețele cu o performanță de cel puțin 5G.RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles – 08.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-08 09:00:00
Vizualizari: 450
TiparesteTipareste