Primăvară în ianuarie

primăvară în ianuarie Miercuri a fost o zi istorică pentru România, cu temperaturi record înregistrate de mai multe staţii meteorologice.

Deşi suntem în plină iarnă calendaristică, vremea în România pare mai mult de primăvară. A fost cel mai cald Crăciun, din ultimii 50 de ani, iar primele zile ale lui 2023 au adus temperaturi extrem de ridicate în multe zone. Agenția Națională de Meteorologie a anunțat că a fost înregistrat un nou record de temperatură. Au fost 22,4 grade Celsius la Turnu Măgurele, ceea ce face ca 18 ianuarie să fie cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor. Precedentul record, de 22,2 grade, s-a înregistrat pe 7 ianuarie 2001, la Oraviţa (sud-vest). Mai multe stații meteorologice din țară au raportat, de asemenea, cifre record. Și la București a fost foarte cald, înregistrându-se un record, de 20,6 grade. Precedenta cea mai ridicată valoare înregistrată în Capitala într-o zi de ianuarie fusese de 18 grade, în 2002. 


De vineri, temperatura va scădea, începând cu vestul țării. Urmează precipitaţii care se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare la munte, dar şi în zonele mai joase din vestul, centrul şi nord-estul ţării. Chiar și cu această răcire, vremea rămâne mai caldă față de normalul acestei perioade. Conform meteorologilor, anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor din România, cu o temperatură medie anuală de 11,7 grade.Temperaturile nefiresc de mari din această lună aduc probleme agricultorilor. În sudul ţării se preconizează un an secetos, iar în nord există riscul ca pomii să înmugurească şi să îngheţe. Grâul, rapiţa şi orzul, culturi semănate în toamnă, nu sunt afectate, în acest moment, în vestul ţării, de temperaturile ridicate. Evoluţia nefirească a vremii afectează mai ales starea de vegetaţie a pomilor fructiferi, pentru că temperaturile ridicate, atât diurne, cât şi nocturne, dau semnalul pentru înflorire. Iar dacă dacă acest lucru se întâmplă şi vine apoi îngheţul, producţia de fructe autohtone de anul acesta riscă să fie compromisă. 


Iernile au devenit tot mai blânde, ploile au luat locul ninsorilor, iar tendinţa generală în România, dar și în lume, este încălzirea. 2022 a fost cel al cincilea cel mai cald an din 1880, de când se fac măsurători în lume, iar schimbările climatice au continuat să crească temperaturile şi să alimenteze  vremea  extremă, afirmă oamenii de ştiinţă americani. Temperatura medie globală a lumii este acum între 1,1 şi 1,2 C, mai mare decât în perioadele preindustriale și va continua să crească, spun ei,  dacă ţările nu încetează să ardă combustibili fosili care emit CO2. Schimbările climatice au alimentat condiţii meteorologice extreme pe întreaga planetă în 2022. Europa a avut cea mai fierbinte vară din istorie, în timp ce în Pakistan inundaţiile au ucis 1.700 de oameni şi au avariat infrastructura, seceta a devastat culturile în Uganda şi incendiile de vegetaţie au afectat grav ţări mediteraneene. 


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 19.01.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-19 11:58:00
Vizualizari: 512
TiparesteTipareste