Lipsă de medicamente în România

lipsă de medicamente în românia Pacienții români se confruntă cu lipsa unor medicamente din farmacii și din spitale. Ministerul Sănătății dă, însă, asigurări că în România nu este criză de medicamente.

Numărul persoanelor diagnosticate cu infecţii respiratorii creşte în România de la o săptămână la alta, cum se întâmplă în această perioadă în majoritatea țărilor europene.  Un număr de pacienți mult mai mare decât în mod obișnuit ajung la medicii de familie şi la camerele de gardă ale spitalelor din întreaga ţară. 

Recent, medicii au semnalat şi cazuri de infectare simultană cu coronavirus şi virus gripal, precum și oameni infectați cu noua tulpină de coronavirus denumită Kraken. 

Specialiştii estimează că vârful valului gripal va fi atins în săptămânile următoare şi că o scădere a numărului de îmbolnăviri va fi abia în a doua jumătate a lunii viitoare.  Ei reiau apelurile către populaţie să nu ia medicamente la întâmplare şi să solicite sfatul medicilor, în condițiile în care îmbolnăvirile în număr foarte mare amplifică criza determinată de lipsa unor medicamente din farmacii. Vorbim în special de cele pediatrice, pe bază de paracetamol, ibuprofen sau chiar de unele antibiotice. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, subliniază că pe piaţă sunt siropuri antitermice cu aceste substanţe şi că problema apare în momentul în care părinţii caută unele medicamente consacrate. La rândul lor, pacienții reclamă prețurile mari ale înlocuitorilor. Alexandru Rafila dă, din nou, asigurări că în România nu este criză de medicamente antiinflamatoare şi antitermice, pentru că avem fabrici proprii care produc substanţa de bază din astfel de produse, dar a adăugat că lipsa parţială de pe piaţă a unor medicamente a fost cauzată de întârzierile în livrarea materiei prime din China. 

Mai trebuie amintit că ministerul a propus, la finalul anului trecut, suspendarea temporară a distribuţiei în afara teritoriului României a unor medicamente antibiotice şi antitermice. La rândul lor, producătorii spun că prețurile unor medicamente nu acoperă costurile de producție, iar costul mic al pastilelor, dar și majorarea prețurilor la energie și utilități vor duce la dispariția mai multor medicamente. 

Situația este mult mai complicată în cazul medicamentelor pentru tratarea bolnavilor de cancer. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, a declarat că pacienţii au reclamat încă de la începutul anului că nu se găsesc şapte medicamente oncologice. 

Cezar Irimia: "Lipsesc încă de anul trecut. Am sesizat acest lucru ministerului. Ni s-a promis că problema se va rezolva. I-am adus chiar dovezi că aceste medicamente pleacă la exportul paralel şi tot nu s-a făcut nimic în acest sens, iar de la începutul anului avem în call center-ul nostru şapte medicamente reclamate de pacienţi că nu se găsesc". 

Ministrul sănătăţii susține că lipsesc doar trei medicamente din care două sunt în depozite. 

Alexandru Rafila: "Din cele trei medicamente, am verificat, două există în depozite în cantităţi mari. Sigur, nu putem noi, ca şi Minister al Sănătăţii, să înlocuim managerii spitalelor care nu au comandat aceste medicamente. Există o singură problemă la un produs, un produs mai vechi din punct de vedere al utilizării în terapia oncologică, la care avem o problemă". În acest caz, Alexandru Rafila a spus că aşteaptă de la comisia de specialitate din Ministerul Sănătăţii o soluţie pentru medicamentul care nu se găseşte de mult timp. 


RadioRomaniaInternational · Lipsă de medicamente în România 12.01.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-12 12:15:00
Vizualizari: 640
TiparesteTipareste