Comunitatea politică europeană. O idee veche, o etichetă nouă?

comunitatea politică europeană. o idee veche, o etichetă nouă? În numărul din octombrie al newsletter-lui IER a fost publicat un articol despre o nouă formă de cooperare politică europeană.

În numărul din octombrie al newsletter-lui IER a fost publicat un articol despre o nouă formă de cooperare politică europeană. Sub semnătura lui Mihai Sebe, articolul vizează propunerea președintelui francez, Emmanuel Macron, făcută la finalul evenimentului care a marcat încheierea Conferinței privind viitorul Europei.  Inițiativa urmărește să aducă împreună statele membre ale UE, dar nu numai. Sunt incluse și cele din vecinătate, care împărtășesc valorile democratice, pentru a le încuraja să coopereze din punct de vedere politic și al securității. 

Într-un editorial de la începutul lunii octombrie, înainte de prima reuniune a Comunității politice europene care a reunit 44 de state, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, a răspuns îngrijorărilor exprimate de statele candidate, dar și de unele state membre, precizând că acest format nu va fi o alternativă la politica de extindere, ci va urmări să contribuie la creșterea rezilienței Uniunii Europene. Următoare întâlnire în acest format al Comunității politice europene va avea loc în anul 2023, la Chișinău.

Textul complet al articolului este disponibil, în limba română, poate fi accesat aici.

(Mihaela-Adriana Pădureanu, expertă, Serviciul Studii Europene)www.rri.ro
Publicat: 2022-11-22 14:17:00
Vizualizari: 744
TiparesteTipareste