Butoiul cu înghețată

butoiul cu înghețată Îşi amintea cu drag de gustul îngheţatei făcute în casă de mama sa, aşa că la un moment dat s-a hotărât să redescopere gustul îngheţatei autentice...

Îşi amintea cu drag de gustul îngheţatei făcute în casă de mama sa, aşa că la un moment dat s-a hotărât să redescopere gustul îngheţatei autentice, aşa că a pornit prin satele româneşti pentru a descoperi reţete de pe timpuri. Odată ce le-a descoperit, s-a hotărât şi să se recalifice. Aşa că Adrian Mengheş, pentru că despre el este vorba, a renunţat la profesia de inginer şi şi-a făcut propria afacere, dând naştere brandului: "butoiul cu îngheţată".

Am aflat cum a pornit cu maşini de îngheţată, la început, dar văzând că pierde multe evenimente de interior şi-a dat seama că trebuie să găsească ceva nou. Iar atunci mama sa şi-a amintit că în copilăria sa venea cineva pe uliţă cu un butoi cu îngheţată. Ne spune povestea acestui brand creatorul lui, Adrian Mengheş: "A fost foarte greu pentru că nu stăpâneam tainele înghețatei la butoi. Am alergat prin satele românești după rețete, după poveste, dar am fost respinși. Cei care mai făceau nu au vrut să ne spună. Sunam la primării și spuneam că suntem de la vreun post de televiziune şi să ne spună unde găsim aşa ceva, fiindcă vrem să facem reportaje.  Așa am găsit sprijin prin primar, prin vice-primar și așa am ajuns la nea Ion de la Vâlcea, care ne-a spus tainele înghețatei la butoi, el fiind supărat, de altfel, că fiul lui nu vrea să ducă mai departe tradiţia şi să facă înghețată la butoi. Și a zis, "tată, uite, a venit un străin căruia îi voi spune totul dacă tot nu vrei să faci"."


Făcând lucrul acesta de mai bine de 11-12 ani interlocutorul nostru a observat o schimbare în obiceiurile de consum ale oamenilor, mai ales în ultima perioadă. Adrian Mengheş: "Oamenii au început să fie din ce în ce mai atenți la ceea ce mănâncă. Oamenii au început să devină mai educaţi. De fiecare dată noi le spunem că facem înghețată de casă. Este o mare diferență între înghețata care se găsește în oraş și înghețata pe care o facem noi. În primul rând este modalitatea de preparare, pentru că este vorba de o altă textură, de un alt gust. Este mult mai densă, nu înglobează atât aer cum se întâmplă atunci când se face îngheţata industrială. Deci, în primul rând, asta este o mare diferență. Iar în al doilea rând este faptul că noi ne facem singuri materia primă, adică baza înghețatei noi o facem din lapte, ouă, frișcă, gălbenuș de ou. Şi aromele ni le facem noi !"


Comenzile sunt livrate cu maşinile specializate ale firmei sau prin intermediul aplicaţiilor de delivery. Cei mai mulţi clienţi au fost în perioada de după lockdown, când vânzările direct din laborator ajungeau la 6.000 - 7.000 de lei (1.200 ... 1.400 de euro) pe zi. Pe site se găsesc vreo 30 de sortimente de îngheţată, iar câteva dintre cele mai vândute sunt vanilie, ciocolată, mango, caramel sărat sau mentă, dar Adrian Mengheş ne-a povestit: "Gusturile ni le facem ori din fructe congelate, ori, acum, că este toamnă, facem din dovleac copt, din măr copt cu scoțișoară. Aromele ni le facem noi cap-coadă. Ne place nouă să spunem despre noi că suntem adevăraţi gelatieri, cu toate că noi cu avem cursuri de specialitate, să zic că am studiat înghețata, că am făcut cursuri. Pur și simplu o facem pe gustul nostru, pe gustul omului de rând. De-a lungul timpului am experimentat peste o sută de arome, dar este foarte greu, pentru că vanilia, ciocolata, căpşuna, zmeura sunt cele mai cerute. De obicei vara, când este vârful sezonului de îngheţată, mergem pe sortimente clasice, iar acum, spre toamnă ne adaptăm sezonului."


La ediţia din această toamnă, Adrian Mengheş a participat la Festivalul Bărbaţi pe Mătăsari, venind şi cu o noutate: "Am participat la cele trei ediţii la "Bărbaţi pe Mătăsari", numai că este prima oară când am făcut demonstraţii de îngheţată acolo. În general, noi veneam cu îngheţata gata făcută, dar la rugămintea organizatorului, am fost de acord şi trebuie să recunosc că am fost foarte bine primit în acel festival. Nu ne aşteptam ca într-o zi de octombrie să vindem aşa de bine."


Îngheţata se prepară prin introducerea ingredientelor într-un cilindru de inox, care, la rândul său se introduce într-un butoi, în jurul căruia se adaugă gheaţă şi sare, pentru a grăbi procesul de îngheţare. Ulterior, se începe rotirea cilindrului de inox, manual, timp de aproximativ 4 ore. După aceea, îngheţata este depozitată în loc sigur, ce respectă criteriile sanitare şi de mediu necesare.


Cele mai provocatoare îngheţate din ofertă îmi par cele de colivă, muştar, lavandă, busuioc, dar nu m-aş da în lături de la a le încerca nici pe cele de ghimbir şi stafide, măr copt şi biscuiţi sau vanilie fără zahăr.


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă - 08.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-08 15:52:00
Vizualizari: 857
TiparesteTipareste