Asociația de Basm, o punte de comunicare între scriitori și public

asociația de basm, o punte de comunicare între scriitori și public Asociația de Basm, o punte de comunicare între scriitori și publicul acestora: copii, părinți, profesori, bibliotecari

De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți - este o organizație profesională înființată în anul 2018, care promovează literatura română contemporană pentru copii, susține creatorii și facilitează accesul copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. Datorită numeroaselor proiecte derulate, mii de copii și tineri au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

 

Scriitorii De Basm merg în fiecare an la copiii din sate și din comunități defavorizate cu ateliere creative și donații de carte în cadrul Caravanelor De Basm. Festivalul LittleLit, pe care asociația îl organizează, conectează literatura pentru copii din România la cea internațională, iar resursele educaționale pe care scriitorii De Basm le creează sprijină elevii, profesorii și bibliotecarii. Anul acesta, Asociația De Basm a organizat o serie de ateliere educative care au promovat prietenia, incluziunea, diversitatea și toleranţa dedicate copiilor de 6-10 ani din mai multe comune din România.  Atelierele sunt parte a proiectului „Joacă-ți cartea!”, care a debutat cu o amplă campanie de strângere de cărți.

 

Am vorbit cu scriitoarea Victoria Pătrașcu, una dintre fondatoarele De Basm, despre rolul asociației și despre atelierele organizate anul acesta: ”De Basm, Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, este o organizație care, încă de la înființare, din 2018, și-a propus să susțină creatorii de literatură pentru copii din România și, mai ales, să faciliteze accesul copiilor, mai ales al celor din zonele defavorizate, la literatura contemporană pentru copii. Nu este un secret faptul că multe dintre bibliotecile comunale au cărți vechi sau un fond de carte redus, iar copiii de acolo nu reușesc să citească povești contemporane, de aceea nu se regăsesc în literatura pe care o citesc. Evident, nu au nici ocazia să se întâlnească cu cei care scriu literatură contemporană. Nu o dată ni s-a întâmplat ca acești copii să fie uimiți de faptul că noi, scriitori fiind, suntem în viață, suntem scriitori vii, ai momentului. De fiecare dată întâlnirile cu acești copii sunt extraordinare, iar ei rămân impresionați de poveștile pe care le spunem și descoperă felul în care se pot apropia de literatură.

Proiectul nostru, Joacă-ți Cartea!, unul dintre cele mai recente, și-a propus ca, pornind de la povești, să ne putem juca și în același timp să putem învăța. Eu am susținut ateliere în două localități din județul Dâmbovița, la Conțești și la Titu. La Conțești am avut o întâlnire extraordinară. Acolo este și o comunitate de romi tradiționali și am interacționat cu foarte mulți copii romi care au venit pentru prima dată la bibliotecă și cu această ocazie au descoperit această lume fabuloasă a cărților, a poveștilor și a desenelor, mulți dintre ei și-au făcut și abonamente la bibliotecă, ceea ce pe noi ne-a bucurat nespus. Trebuie să menționez faptul că în acest demers nu am fost singuri, am avut doi parteneri extraordinari și anume EduCab, Rețeaua Bibliotecilor Comunale, și editura Arthur, cea care ne-a ajutat să ducem în aceste locuri cărți noi și să primenim fondul de carte vechi existent acolo.

 

„Joacă-ți cartea!” a continuat cu lucrul la un kit pedagogic pregătit de membrele Asociației de Basm, un proiect important ce le va oferi dascălilor și bibliotecarilor metode alternative, moderne de explorare a poveștilor din literatura pentru copii. Prin kitul pedagogic, care va fi distribuit cât mai multor bibliotecari, profesori, învățători și educatori culturali, proiectul asigură diseminarea valorilor europene și încurajează gândirea critică a copiilor din cât mai multe comunități din țară.                                  

 

Una dintre scriitoarele fondatoare ale Asociației De Basm, Victoria Pătrașcu, este scriitoare de cărți și de piese de teatru pentru copii. A debutat editorial cu „Ziua în care a fugit somnul” (Editura Nemi, 2008; Editura Cartea Copiilor, 2017), carte care s-a bucurat de succes și a fost ulterior dramatizată pentru spectacole de scenă (Trupa Momolino) și radiofonice (Radio România). În 2012, a publicat antologia „Stejarul pitic, cel mai bun tătic” (Editura Cartea Copiilor), carte care a ajuns finalistă a Galei Bun de Tipar, iar un an mai târziu a fost dramatizată și difuzată de Teatrul Național Radiofonic (Radio România). În 2017 a primit Premiul de Excelență pentru Literatura pentru Copii, acordat de Radio Itsy Bitsy. Au urmat alte cărți pentru copii: Ooooo poveste de iubire și Șansa lui Bilețel (Editura Cartier), TiriBomBamBura, cinci povești de-a dura (Gutenberg Books), Scrisori din Laponia, Zuralo și rotița fermecată, Cântecul lui Zurali, Gaston Tomberon, eroul din Aheron, Nesupusele, O rețetă de curaj, Uluitoarele călătorii ale Ariadnei, Peripețiile lui Covrigel (Editura Univers), Dragonul 32 (Editura Cartea Copiilor).

 

Victoria Pătrașcu: ”Mă străduiesc ca, pe lângă activitățile pe care le desfășor cu Asociația de Basm, să și scriu. Cea mai recentă poveste pe care am scris-o este Dragonul 32, a fost lansată cu întârziere la ediția din acest an a Târgului Bookfest, la București, și m-am bucurat să mă întâlnesc din nou cu copiii față-n față. Este povestea unui tramvai care ajunge din centrul orașului la periferie și leagă cumva două lumi. Este un tramvai din care o fetiță descoperă deopotrivă Bucureștiul cel real, dar și cel fantastic, pentru că, de multe ori, copiii, privind pe geam, văd mai multe lucruri decât vedem noi, adulții. Este o poveste inspirată de fiica mea și de drumurile pe care le făceam către școala ei, de oamenii pe care i-am întâlnit ani de zile în tramvaiul 32. Din acest tramvai care leagă Rahova de centrul orașului, am văzut atâtea case în paragină dar încă frumoase, blocuri, care par dormitoare sau uriași pentru fetița din poveste. Este o poveste tandră care vorbește și despre oamenii fără adăpost care uneori locuiesc în burta Dragonului 32, o poveste care poate deschide multe discuții posibile cu cititorii, o carte ilustrată absolut senzațional de Mihaela Paraschivu.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-11-05 16:13:00
Vizualizari: 1172
TiparesteTipareste