Pepeni muraţi

pepeni muraţi În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din generaţie în generaţie.

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din generaţie în generaţie. Sunt conservate astfel legume precum gogonelele, castraveţii, conopida, pepenii roşii de dimensiuni mici, vinetele, ceapa, ardeii capia, morcovii şi ţelina, dar şi fructe precum merele şi gutuile. Despre pepenii roşii muraţi există referinţe în cronicile unor străini veniţi în ţările române, aceştia fiind surprinşi de legumele şi fructele în saramură, în special de pepenele roşu, tăiat în stea şi prezentat astfel mesenilor.

 

Conservarea pepenilor în saramură este destul de simplă. Sunt folosiţi pepeni de dimensiuni mici, rămaşi pe câmp cum se spune „la spartul bostanei”. Pe lângă pepeni, mai avem nevoie de câteva crenguţe de mărar uscat, de câţiva morcovi şi două rădăcini de hrean, frunze de ţelină, câţiva câţei de usturoi, precum şi câţiva ardei iuţi.

 

Avem nevoie şi de un recipient cu gura destul de largă astfel încât înăuntrul acestuia să putem pune pepenii întregi. Aşezăm câteva crenguţe de mărar, apoi punem pepenii, în partea de jos a recipientului pe cei mai mari care se murează mai greu. Adăugăm morcovii, tăiaţi rondele, căţeii de usturoi, curăţaţi, hreanul, tăiat fâşii şi ardeii iuţi.

 

În partea de sus punem câteva ramuri de ţelină, pentru un plus de aromă. Turnăm apoi o saramură fierbinte, un amestec de apă şi sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. Recipientul trebuie păstrat circa o săptămână la cald, pentru ca legumele să se acrească, după care trebuie depozitate într-un loc răcoros.

 

Fructele şi legumele pot fi puse în saramură şi în diverse combinaţii, rezutând murăturile asortate. Pot fi puse laolaltă gogonele, pepeni roşii de mici dimensiuni, mere, morcov, ţelină, castraveţi şi conopidă. Trebuie alese gogonele cu o culoare albă şi nu verde închis, deoarece ar putea avea un gust uşor amărui. De asemenea, unele soiuri de mere se tercuiesc în saramură şi, din acest motiv, trebuie alese anumite soiuri de mere.

 

Pe lângă gogonele, în acelaşi recipient, fie el borcan de sticlă, vas din plastic sau butoi din lemn, punem la murat morcovi, tăiaţi rondele, ţelină, tăiată, de asemenea, în felii, câţiva ardei capia şi chiar câţiva ardei iuţi, care vor da un gust uşor picant murăturilor.


www.rri.ro
Publicat: 2022-10-28 17:34:00
Vizualizari: 534
TiparesteTipareste