Pe valea Argeşului, spre Munții Făgăraș

pe valea argeşului, spre munții făgăraș Pentru a ajunge cât mai aproape de cele mai înalte vârfuri din România, Munții Făgăraș din Carpații Meridionali, trebuie urmat cursul râului Argeș, pe traseul Piteşti - Curtea de Argeş - Lacul Vidraru.

Pentru a ajunge cât mai aproape de cele mai înalte vârfuri din România, Munții Făgăraș din Carpații Meridionali, trebuie urmat cursul râului Argeș, pe traseul Piteşti - Curtea de Argeş - Lacul Vidraru. La 38 de kilometri nord de municipiul Pitești se află municipiul Curtea de Argeș, unde întâlnim multe monumente istorice valoroase, ceea ce recomandă zona pentru turismul cultural-religios. Aici se află Biserica Domnească, cel mai vechi ansamblu de artă feudală, conservat în formă inițială, precum și mănăstirea Curtea de Argeș, o capodoperă a arhitecturii medievale românești, ridicată în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521). La mănăstirea Curtea de Argeș se află mormintele regilor și reginelor României. Mănăstirea Curtea de Argeș a devenit celebră prin mitul creației, prezent în balada populară românească a meșterului Manole.

          

Din municipiul Curtea de Argeș, drumul continuă spre nord, trecând prin localități unde se află multe pensiuni și case de vacanță. În partea nordică a satului Căpățâneni se află hidrocentrala Vidraru care valorifică potențialul hidroenergetic al râului Argeș și al afluenților acestuia. Diferența de nivel dintre baraj și hidrocentrală este de peste 500 de metri, iar pentru a ajunge dincolo de baraj trebuie urmată șoseaua cu serpentine uneori mai largi, alteori mai strânse. 

Continuăm prezentarea cu ajutorului domnului Dumitru Grecu, care a contribuit la dezvoltarea turismului din această zonă: 

"Deja vorbim de o nouă destinație în tot ceea ce înseamnă vacanțe în România și este vorba despre zona Transfăgărășan, care s-a înscris în topul destinațiilor turistice din România, între primele 5 destinații și aici este vorba nu numai de drumul în sine, ci de tot ceea ce se găsește în zona aceasta, a Transfăgărășanului. Una dintre atracțiile deosebite din această zonă este lacul Vidraru și barajul Vidraru, barajul fiind o construcție din anii 60, o construcție impunătoare, spectaculoasă, care tot timpul îi încântă pe turiștii care vin în zona aceasta. Lacul în sine este o atracție, chiar și acum, în perioada de iarnă, se fac plimbări pe lac și sunt cu atât mai spectaculoase cu cât se văd, în depărtare, crestele munților, acoperite cu zăpadă. Tot în această zonă, zona montană, este cetatea Poenari, o cetate care deja a intrat în circuitul internațional și sunt farte mulți turiști străini care vin să viziteze cetatea Poenari, care deja este foarte cunoscută ca fiind una dintre destinațiile legate de Dracula și de tot ceea ce înseamnă mitul Dracula, această cetate fiind singura cu adevărat originală reconstruită de Vlad Țepeș la 1462."

          

Din cauza unor ample lucrări de conservare și de reabilitare, începute în noiembrie 2021, accesul vizitatorilor la Cetatea Poenari este, în prezent, restricționat. În 2019, înainte de pandemie, aproximativ 100 de mii de vizitatori s-au încumetat să urce cele 1480 de trepte pentru a vizita cetatea aflată pe un vârf de munte, cetate care domină Cheile Argeșului.

"Sigur că mai sunt și alte atracții. Există un traseu care este cu atât mai spectaculos cu cât îngheață cursul de apă. Este vorba de Valea lui Stan probabil că este unul dintre primele trei trasee din România din punct de vedere spectacular, ca să zic așa și foarte mulți iubitori de drumeție și de senzațional, vin pe traseul acesta, pe Valea lui Stan. După aceea este Transfăgărășanul în sine care, din păcate, este închis în zona alpină, dar până aproape de zona care se închide, există acces și când deja cade zăpada există o afluență de public. Vin să se bucure de zăpadă și de micile pârtii organizate ad-hoc în zona respectivă. În afară de asta sunt tot felul de atracții legate de tradițiile populare și de gastronomia din zonă."

          

În jurul lacului Vidraru întâlnim câteva hoteluri, pensiuni și cabane, iar de la coada lacului începe Transfăgărășanul, unul dintre cele mai înalte drumuri din Europa, care, în perioada iernii, este închis în zona alpină. Lacul Vidraru și Transfăgărășanul oferă satisfacții și celor cărora le place turismul de aventură, după cum am aflat de la  Dumitru Grecu, promotor al turismului din această: 

"În zonă avem ATV-uri și cu ATV-urile se merge pe niște trasee bine definite, se ajunge până spre golul alpin unde peisajul efectiv îți taie răsuflarea. Sunt organizate, ca să spun așa, și expediții cu mașini off-road. Se merge, prin pădure, drumeții, sunt tot felul de activități de genul acesta, foto hunting, deci se merge să se vadă, să se fotografieze la un moment dat animalele sălbatice din pădure. În zona noastră sunt destul de mulți urși. Vara deja sunt chiar pe șosea. Acum, iarna s-au retras, nu mai sunt așa de vizibili cum sunt vara. Mai sunt o serie întreagă de activități, sunt plimbări pe lac, inclusiv cu bărci cu vâsle, cu caiac, ceea ce iarăși este un spectacol, iarna să vezi munții încărcați de zăpadă și să mergi cu caiacul pe lac, deci sunt și activități de genul acesta. Important este ca oamenii să iubească aventura!"

          

Transfăgărășanul poate fi parcurs integral în perioada iunie - noiembrie, atunci când nu mai există pericol de avalanșe. Ajungând până la o altitudine de 2040 de metri, Transfăgărășanul face legătura între versantul sudic și cel nordic al Munților Făgăraș, cei mai înalți din România. Cel mai înalt vârf montan din România este Moldoveanu, 2544 de metri.


RadioRomaniaInternational · Radio Tour: Pe valea Argeşului, spre Munții Făgăraș - 20.01.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-01-20 16:15:00
Vizualizari: 529
TiparesteTipareste