Reșița poate fi reinventată prin sculptura în metal! Hala Minda este un prim exemplu în care regenerarea urbană se dezvoltă în jurul și prin industrii creative. Șase lucrări monumentale sunt expuse din această săptămână într-un parc de sculptură în fața halei, iar vernisajul s-a desfășurat în contextul aniversării a 250 de ani de foc nestins la Reșița.
Lucrările sunt proiectate de artiștii Roman Cotoșman, Doru Covrig, Ingo Glass, Peter Jecza, Aurel Vlad și Constantin Flondor, și executate local, cu aportul unor firme de profil.
În Regiunea Vest, Hala Minda poate să devină, prin investiții din fonduri europene, un centru de creație și de expoziție pentru lucrări în metal, să găzduiască evenimente și să aducă împreună sculptori din întreaga lume.
În plus, cu ajutorul fondurilor europene, Hala Minda va dezvolta facilităţi de învăţare practică pentru cei 500 de elevi care urmează cursurile Școlii Duale la Reșița, a spus primarul Ioan Popa:
"Hala aceasta va suferi o reconversie, va fi reabilitată, vom reabilita și partea de cărămidă, și partea vitrată, urmând ca în interioriul halei să aducem echipamente de ultimă generație, mașini cu comandă numerică, mașini de găurit, mașini de frezat, mașini de îndoit, de sudură. Atunci când nu vor fi tabere de sculptură la Reșița, și eu estimez că va fi cel puțin una-două pe an, sper ca împreună cu Colegiul Tehnologic reșițean să aducem aici o activitate de creație de mobilier urban, în primă fază. Am observat că în ultimii patru ani am consumat destul de multă resursă pentru achiziția de banci, coșuri de gunoi, balustrade și așa mai departe, lucruri care sunt necesare în fiecare oraș și eu sper ca noi să devenim un distribuitor de aceste elemente de mobilier urban pentru orașele din România și nu numai".
Proiectul CINEMA se derulează prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest şi are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării. Hala Minda, o clădire din cărămidă pe structură de metal, oferă oportunități care trebuie să fie valorificare, iar obiectivul se întoarce în circuitul cultural și economic al orașului, a spus directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim:
"Acest centru poate deveni, cu ajutorul fondurilor europene, un centru care să asigure competențe, unde să facă cursuri și pregătire, dar și să ofere anumite tehnologii la care tinerii să aibă acces. Ideea este ca să continuăm cu partea de infrastructură și să permanentizăm acest centru și el să poată să-și genereze venituri cu care să activeze tinerii și artiștii din Reșița și din toată regiunea".
Acest proiect pilot a beneficiat de o finanțare prin Programul Interreg în valoare de aproape 128 de mii de euro.