Relațiile UE - Albania

relațiile ue - albania Cea de-a 10-a reuniune a Consiliului de stabilizare și de asociere între Uniunea Europeană şi Albania a avut loc la Bruxelles.

Cea de-a 10-a reuniune a Consiliului de stabilizare și de asociere între Uniunea Europeană şi Albania a avut loc la Bruxelles. Cu această ocazie, Consiliul a luat act cu satisfacție de raportul pe 2018 al Comisiei Europene privind Albania, document care a recomandat deschiderea negocierilor de aderare, ca urmare a progreselor înregistrate de țara balcanică. Totuși, Comisia a reiterat nevoia ca Albania să mențină și să aprofundeze ritmul actual al reformelor, să consolideze în progresele înregistrate în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și să obțină noi rezultate tangibile în combaterea corupției la toate nivelurile și în lupta împotriva criminalității organizate. De asemenea, Uniunea a reafirmat că dialogul politic intern este esențial pentru noi progrese la capitolul reforme. 


Delegația Uniunii la această reuniune a fost condusă de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini. Despre perspectiva relațiilor biltarale, oficialul european a declarat că: "2019 reprezintă oportunitatea regiunii, mai ales a Albaniei, de a realiza progrese clare în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană. Am fost de acord să conlucrăm foarte strâns în 2019. Ministrul albanez de Externe, Ditmir Bushati, ne-a asigurat că angajamentul și hotărârea de la toate nivelurile societății albaneze vor continua. Noi, Uniunea Europeană, suntem hotărâți să rămânem alături de Albania, pentru ca 2019 să fie un an foarte reușit". 


Pe de altă parte, Consiliul a recunoscut rolul Albaniei în regiune, de partener proactiv și constructiv, precum și alinierea continuă a autorităților de la Tirana la pozițiile și declarațiile din cadrul politicii externe și de securitate a Uniunii. Consiliul a salutat, de asemenea, participarea Albaniei la inițiativele și structurile regionale din Europa de Sud-Est, precum și relațiile sale de bună vecinătate și poziția sa echilibrata pe plan regional. 


Reuniunea de la Bruxelles a avut loc în contextul în care, luna trecută, Uniunea Europeană și Albania au semnat un acord pentru cooperarea în domeniul gestionării frontierelor. În baza acestui acord, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) va putea să coordoneze cooperarea operațională dintre statele comunitare și Albania. Vor fi posibile inclusiv intervenții pe teritoriul albanez, cu aprobarea autorităţilor de la Tirana.www.rri.ro
Publicat: 2018-11-20 13:30:00
Vizualizari: 1197
TiparesteTipareste