Bugetul UE pentru viitor

bugetul ue pentru viitor Reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai guvernelor naţionale, dar şi ai mediului academic şi ai societăţii civile s-au reunit zilele trecute la Bruxelles, la a patra ediţie a conferinţei la nivel înalt pe tema bugetului european.

Scopul acestei serii de evenimente este ca părţile interesate să discute despre cum ar trebui conceput bugetul UE pentru a maximiza valoarea adăugată la nivelul Uniunii. Conferinţa de anul acesta a avut loc într-un moment crucial. În luna mai, Comisia a prezentat pachetul de propuneri pentru următorul buget UE pe termen lung, mai exact pentru perioada 2021 - 2027. Prezentarea a fost urmată în vară de discuţii tehnice intense între Consiliu şi Parlamentul European.


Tema conferinţei - "EU budget for the future - the road ahead"/ "Bugetul UE pentru viitor - drumul de urmat".


Evenimentul a fost deschis de Günther H. Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane, care a motivat priorităţile Comisiei cu privire la viitorul buget: "Avem nevoie de un buget modern, cu reguli clare şi simple pentru programe. Punctul nostru cheie este să facem Uniunea Europeană puternică şi competitivă. Asta e tot ce vrem. Vrem ca întreaga noastră economie să fie mai competitivă cu ajutorul programului Horizon Europe. Vor fi cu siguranţă mai mulţi bani. Următorul nostru principiu, dacă vrem o economie mai puternică, este că avem nevoie de solidaritate în interiorul UE. Trebuie să creăm solidaritate între ţările mai bogate şi cele mai puţin bogate. Trebuie să fim conştienţi de faptul că unele state membre au nevoie de mai mult ajutor şi sprjin la nivel naţional sau european. Un alt principiu este sustenabilitatea. Sustenabilitatea în ceea ce priveşte resursele noastre, pământul nostru, climatul nostru. Acest buget trebuie să fie un instrument pentru sustenabilitate. Vom avea multe cheltuieli, multe programe. 25 la sută vor viza protejarea mediului, a climei. Trăim într-o perioadă de instabilitate. Vrem să le arătăm cetăţenilor noştri că îi protejăm şi le oferim securitate internă şi externă. Vom investi sute de milioane în industria apărării. Vom face achiziţii cofinanţate de Europa, astfel încât armatele noastre să fie întărite. Corpul de frontieră, Frontex, va avea încă 10 mii de angajaţi. Vrem să avem stabilitate în vecinătatea noastră. Cu acest cadru, vrem să oferim răspunsuri la revoluţia digitală. Vrem să fim acolo, cu Silicon Valey şi China. Vrem să avem întreprinderi comune. Vom avea proiecte importante de interes comun european în nano şi micro-robotică, tehnologie cuantică, inteligenţă artificială. Avem nevoie de mai mulţi bani. Am propus câteva surse noi. Pentru că este vorba despre contribuţii naţionale, nu am vrut să punem prea mare presiune pe statele membre. Vrem şi resurse disponibile noi".


Aceste noi resurse proprii vor reprezenta aproximativ 12 % din totalul bugetului UE și ar putea contribui cu până la 22 de miliarde de euro pe an la finanțarea noilor priorități.www.rri.ro
Publicat: 2018-10-16 12:05:00
Vizualizari: 707
TiparesteTipareste