QSL aprilie 2016 – Catedrala ortodoxă din Timişoara
Catedrala ortodoxă din Timişoara este cel mai mare edificiu religios din acest oraş, fiind un simbol al oraşului de pe Bega.
Ștefan Baciu, 03.05.2016, 11:37
Catedrala ortodoxă din Timişoara este cel mai mare edificiu religios din acest oraş, fiind un simbol al oraşului de pe Bega. În prezent, este cea mai înaltă biserică din România, având o înălţime de 90 de metri. Este catedrala Mitropoliei Banatului. A fost construită între 1936 şi 1941, pe baza planurilor arhitectului Ion Tratanescu şi a fost inaugurată după război, mai precis la 6 octombrie 1946, la slujbă participând şi Regele României, Mihai I. Cele 7 clopote ale catedralei au fost sfinţite în anul 1938, iar armonizarea lor a fost făcută de compozitorul Sabin Drăgoi. Picturile interioare şi exterioare au fost executate de Atanasie Demian, lucrările fiind încheiate la 10 ani după inaugurare, în anul 1956.
Arhitectura Catedralei Mitropolitane din Timişoara poartă influenţa stilului bizantin şi a celui moldovenesc. Pridvorul deschis este susţinut de şase coloane din marmură, intrarea în biserică făcându-se prin trei uşi masive din lemn, sculptate, dar şi prin cele două uşi situate în părţile laterale. La slubele oficiate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara pot lua parte 5000 de oameni. La subsol se află o impresionantă colecţie de artă bisericească bănăţeană, precum şi o valoroasă colecţie de icoane.