Simona Velikova din Bulgaria
Simona Velikova, studentă la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca
Carmen Pelin, 04.08.2022, 13:05
Simona Velikova din Bulgaria, studentă la Relaţii Internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Salut, ascultaţi Radio România Internaţional. Mă numesc Simona Petkova Velikova, am 22 de ani şi vin din Bulgaria, din Varna, al treilea oraş ca mărime din Bulgaria, situat la malul Mării Negre, acolo am absolvit liceul. Studiez momentan la Facultatea de Studii Europene, specializarea Relaţii internaţionale şi studii europene, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.”
În 2019, înainte de pandemie, Simona Velikova ajungea în România, la Cluj-Napoca, unde începea anul pregătitor la limba română la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească. A absolvit acest curs în 2020.
Cu nota 10, e nivel B2. Sincer, mi-a fost destul de uşor, îmi plac limbile străine, pentru o perioadă învăţam limba coreeană, ştiu şi limba germană, limba engleză. Între bulgară şi română sunt şi multe asemănări, mai multe decât ne imaginăm, sunt şi multe cuvinte asemănătoare, şi am avut şi o profesoară foarte bună la Litere, pe Lavinia Vasiu, e chiar o profesoară foarte bună şi mi-a fost foarte uşor să învăţ deci limba română, apoi am început să şi lucrez în România şi şi practica de fapt ajută foarte mult la vorbire.”
În România, Simona Velikova a lucrat inclusiv la un call center, în prezent realizează traduceri din română în bulgară pentru o firmă clujeană care acţionează pe piaţa din ţara vecină. Tânăra şi-a dorit să studieze Relaţii Internaţionale în România, care nu era deloc o necunoscută pentru ea.
Am ajuns în România într-un mod mai diferit aş spune. Pentru că părinţii mei lucrează în turism şi datorită lor am călătorit de multe ori în România. Am început şi să lucrez ca ghid acum câţiva ani, înainte să mă mut aici şi aşa chiar am călătorit foarte mult prin ţară şi am întâlnit mulţi români. Mi-a plăcut în România în general şi după ce am absolvit liceul m-am gândit să mă mut, iar foarte mulţi români mi-au sugerat să merg la Cluj. Eu m-am gândit mai degrabă la Bucureşti, dar mulţi mi-au recomandat Clujul. Cam aşa am ajuns la Cluj.”
Ce îi place în România, unde trăieşte de aproape 3 ani deja? Aceeaşi Simona Velikova.
Sunt chiar foarte multe lucrurile care îmi plac. Îmi place că oamenii sunt mai primitori mai ales nu doar la Cluj, dar în general în Ardeal, bine, şi în Bucureşti, că acolo e aproape oricum de vamă şi de noi, dar oamenii sunt foarte deschişi, primitori şi mai ales se bucură foarte mult când mă aud vorbind în limba română. În general, când aud pe un străin că vorbeşte româneşte oamenii chiar se bucură foarte mult şi apreciază. În România chiar îmi place foarte mult şi natura, îmi plac munţii, îmi plac foarte multe oraşe care sunt minunate. Cred că oamenii ar trebui să aprecieze mai mult lucruri precum acestea. Am vizitat mare parte din România pot spune, mai ales în Ardeal am vizitat aproape toate oraşele, dar de multe ori am ajuns la Braşov şi cred că zona Braşov, Râşnov, inclusiv până la Sinaia, chiar îmi place foarte mult. Probabil e locul meu preferat din România şi am şi foarte mulţi prieteni acolo.”
Pasionată de călătorii, în care investeşte toţii banii pe care îi câştigă, Simona Velikova îşi doreşte să ajungă într-o zi şi în Coreea de Sud, atrasă fiind de culturile asiatice. Cel mai frumos continent pentru ea rămâne cel european, unde s-a simţiti bine în Belgia, Portugalia, dar şi în ţările din Balcani. Până să se mute în România, a organizat multe călătorii în ţara noastră pentru turişti din Bulgaria.
Eu consider că noi, românii şi bulgarii, nu ne cunoaştem, chiar dacă suntem vecini şi chiar dacă nu e decât un fluviu între noi, Dunărea, iar bulgarii chiar se miră foarte mult de cum sunt românii şi de ce locuri există în România pentru că noi, în Bulgaria, când auzim de România, spunem Bucureşti şi cam atât. Şi ne imaginăm că România e Bucureşti şi cam atât, sau Constanţa şi cam atât, pentru că aceste oraşe sunt mai aproape de vamă. Dar când se duc la Braşov sau chiar la Sibiu, la Cluj nici nu mai vorbesc, pentru că e cu totul altceva, atunci chiar se miră şi rămân foarte surprinşi, impresionaţi.”
În 2023, la Cluj, Simona Velikova va fi licenţiată a Facultăţii de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai. Se gândeşte să urmeze şi un masterat, dar nu imediat, ori în domeniul ştiinţelor sociale, ori în cel al filologiei. În ce ţară?
Mai degrabă în România, aş rămâne aici pentru că acesta e de fapt planul meu concret, să rămân în România, pentru că, după cum am zis, chiar îmi place aici, mă simt ca acasă, pentru că ţările noastre sunt destul de apropiate şi şi oamenii sunt apropiaţi ca mentalitate. Chiar nu simt o diferenţă foarte mare între popoarele noastre. Şi nu am un plan concret legat de facultate momentan pentru că mi-ar plăcea să mă ocup de mai multe lucruri, şi de traduceri, şi de organizarea unor evenimente, etc. Am mai multe visuri, dar cu siguranţă nu cred că aş vrea să am propria agenţie de turism pentru că ştiu cu ce se mănâncă şi ştiu că nu e atât de frumos, să spunem, sunt mai multe aspecte mai grele, dar mi-aş dori să am o agenţie de traduceri de exemplu şi, pe lângă acest lucru, dacă aş putea, să mă ocup tot de turism.”
Din nou Simona Velikova din Bulgaria, studentă în anul al III-lea la Relaţii Internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi un scurt mesaj în română şi bulgară, pentru cei dragi:
Chiar aş vrea să salut mulţi oameni. Chiar pe cea mai bună prietenă de aici, din România, se numeşte Anca, ea m-a ajutat foarte mult în primul an în care m-am mutat aici, chiar am locuit împreună. De asemenea, pe prietenii mei din Cluj, prietenii mei străini şi prietenii mei români, şi bineînteles pe toţi prietenii mei din Sinaia, Braşov, din Poiana Braşov, datorită cărora am ajuns aici, pentru că chiar mulţi mi-au sugerat să rămân aici şi pe mulţi dintre ei chiar îi simt ca o familie. Бих искала да поздравя цялото ми семейство в България, най-вече племенниците ми, които обичам много, и всички най-близки приятели, които винаги са ме подкрепяли и разбирали. (Un salut pentru întreaga mea familie, pentru nepoţii mei, am doi nepoţi minunaţi pe care îi iubesc foarte mult, şi îi salut pe cei mai buni prieteni ai mei din Bulgaria”).”