Nefeli Tounta din Grecia
Nefeli Tounta din Grecia, studentă la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași
Carmen Pelin, 24.11.2021, 12:00
Eu sunt Nefeli Tounta şi vin din Grecia, tatăl meu este grec, iar mama este din Rusia, s-au întâlnit la Moscova în timp ce lucrau, tata, ca inginer, iar mama, ca asistentă într-un spital, şi amândoi au hotărât să trăiască în Grecia. Eu sunt acum studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Sunt în anul al III-lea la Medicină Dentară.”
În primii doi la Medicină Dentară la Iaşi, unde urmează programul de studii cu predare în limba engleză, Nefeli Tounta a învăţat puţin şi limba română, pe care intenţionează să o vorbească tot mai bine în următorii ani, cu ajutorul prietenilor şi poate chiar al unui curs specializat în domeniu. Tânăra din Grecia ne explica de ce a ales Iaşiul:
Iaşiul are un loc special în inima mea şi în inima oricărui grec. A fost un centru al elenismului în 1821. Acolo a fost fondată Filiki Eteria şi tot acolo Alexandru Ipsilanti a declanşat Revoluţia greacă din 1821. Filiki Eteria a fost o organizație secretă creată cu scopul de a-i elibera pe greci de sub stăpânirea otomană şi de a proclama independenţa statului elen. Anul acesta Grecia chiar sărbătoreşte împlinirea a două secole de la Revoluția greacă. Iaşiul e totodată şi oraşul în care a învăţat şi a trăit mulţi ani Rigas Feraios, un autor ale cărui opere le studiem şi azi în şcoli, o figură centrală a Revoluției greceşti. Dincolo de toate acestea, alegerea mea de a studia la Iaşi a fost influenţată şi de soţia fratelui meu, Cristina, care e din Iaşi şi care mi-a vorbit foarte frumos despre sistemul universitar ieşean. Am ţinut cont şi de cum se poziţionează Iaşiul în topul universităţilor din întreaga lume. Iar când am ajuns aici nu am fost dezamăgită. Mi-a plăcut foarte mult. Atât cei de la universitate, cât şi profesorii ne ghidează în toate, ne asigură o educaţie de calitate, ne pun la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea studia şi avea succes. Şi datorită lor am reuşit să obţin o bursă de merit şi să fiu şefă de an timp de trei ani la rând. Colegii mei sunt foarte dedicaţi studiului, îmi oferă un mediu foarte competitiv în care eu pot evolua, pot să îmi pun în evidenţă toate capacităţile intelectuale pentru a deveni din ce în ce mai bună. Cât priveşte Iaşiul, mi-a plăcut din prima clipă, la fel cum mi-a plăcut şi România în general, oamenii au fost foarte buni cu mine şi deschişi. Le recomand cu încredere şi altor studenţi care vor să înveţe medicina să aleagă România.”
Nefeli Tounta din Grecia este şi membră a filialei din Iaşi a European Medical Students Association (https://emsa.umfiasi.ro/), a fost recent aleasă să facă parte din conducerea Departamentului de Medicină Dentară al organizaţiei reprezentative pentru studenţii medicinişti din întreaga Europă. Cum îşi petrece timpul liber?
În timpul meu liber îmi place să joc şah şi mă duc în fiecare zi să alerg în cartierul în care locuiesc. Pe lângă toate acestea, îmi place să-mi petrec timpul cu prietenii, foarte des mergem la o plimbare în zona Palas sau Grădina Botanică, florile acolo sunt foarte frumoase. Toate acestea îmi dau un echilibru fantastic pe lângă studiul la universitate.”
Nefeli Tounta şi-a dorit dintotdeauna să lucreze în domeniul medical, pentru a le fi de folos semenilor săi. O bună stare generală de sănătate se reflectă şi în sănătatea danturii unui pacient, iar ca viitor medic stomatolog tânăra crede că îi poate ajuta pe oameni nu numai să aibă o dentiţie ca la carte, ci mai mult, să fie încrezători, fericiţi, mereu cu zâmbetul pe buze şi deschişi. Am întrebat-o pe Nefeli dacă în viitor vrea să profeseze în România, în Grecia sau în altă ţară.
Să fiu sinceră, toate cele trei opţiuni sună foarte bine. Îmi place foarte mult România şi mi-ar plăcea să rămân aici. Tuturor celor care nu au fost niciodată în România vreau să le recomand neapărat să o viziteze cel puţin o dată. E o experienţă incredibilă. Să merg în alte ţări e oricând o opţiune în cazul în care nu sunt hotărâtă ce să aleg. Iar Grecia e ţara natală, are întotdeauna un avantaj, acolo locuieşte toată familia mea. Încă nu ştiu exact ce voi face. Sunt bucuroasă că sunt de abia în anul al III-lea, pentru că încă nu sunt hotărâtă şi deci încă mai am timp să mă gândesc.”
Aceeaşi Nefeli Tounta din Grecia, şefă de an trei ani la rând la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, şi un mesaj pentru cei dragi:
Agapo tin oikogeneia mou! (n.r. Îmi iubesc familia!) Vreau să le spun prietenelor mele, Elisabeta, Andreea, Elena şi Hrisa că le iubesc. Asculaţi Radio România Internaţional! Filia apo tin Roumania! (n.r. Salutări din România!)”