Nazym Nurgaliyeva din Kazahstan
Nazym Nurgaliyeva din Kazahstan, studentă la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti
Carmen Pelin, 27.12.2018, 12:30
Nazym Nurgaliyeva din Kazahstan, studentă la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti.
„Buna ziua, mă numesc Nazym Nurgaliyeva, vin din Kazahstan, oraşul Karaganda, aici în România sunt studentă la Facultatea de Geografie, la Universitatea din Bucureşti, anul II.”
În Kazahstan, între 2006 şi 2011, Nazym Nurgaliyeva a studiat marketing la Facultatea de Economie a Universităţii de stat din Karaganda. Pe perioada studenţiei, ca membră a Centrului Cultural German din oraşul kazah, aplică la o bursă pentru aprofundarea cunoştinţelor limbii germane şi timp de un an, până în 2012, locuieşte în Germania.
„M-am dus în Koln, am stat un an acolo la o familie cu părinţi, bunică şi trei copii. Ei spuneau mereu că eu sunt al patrulea lor copil, a fost frumos, datorită lor m-am familiarizat mai bine cu cultura germană, aşa cum prevedea acest program, mereu mă luau cu ei la festivalurile din oraş, la evenimente organizate la grădiniţă, la şcoală la copii, să văd şi eu cum trăiesc ei, a fost frumos.”
După ce se întoarce din Germania, Nazym Nurgaliyeva lucrează în domeniul turismului în Karaganda, atât ca PR manager, cât şi ca ghid în limbile engleză şi germană. Cu România tânăra a avut dintotdeauna o legătură mai specială.
„Este poate greu de crezut, dar chiar visul meu din copilărie a fost să vin în România, să stau aici mai mult timp, nimeni nu înţelege de ce, dar aşa mi-a plăcut mie. Încă de când aveam 15 ani, de când am ascultat prima oară muzică românească şi moldovenească, am simţit că asta e ţara mea. Prin 2004 auzeam la radio formaţia O-zone. Eu dintotdeauna am fost atrasă de limbi străine şi cam atunci am început să învăţ engleză şi germană, voiam să învăţ şi franceză şi când am auzit la radio limba română nu ştiam ce limbă e, mi s-a părut că seamănă cu o limbă slavă, cu latina şi nu prea o înţelegeam. Foarte curioasă, am căutat pe internet piesa „Dragostea din tei” şi când am aflat că e în română mi s-a părut interesant, am ascultat şi alte melodii de la Ozone, inclusiv de la alte formaţii româneşti precum Akcent, Morandi, care erau cunoscute atunci la noi, în Kazakhstan.”
Înainte de a ajunge în România, datorită unui program al organizaţiei AIESEC din Karaganda, Nazym Nurgaliyeva are ocazia să trăiască timp de două luni, în 2010, şi în Republica Moldova.
„Am văzut un poster la mine în facultate pe care scria „Dacă vrei să mergi în internship în Polonia, România, etc.” şi când am vazut scris „România” mi-am spus că vreau neapărat să merg. Dar din păcate, termenul-limită de aplicare pentru România expirase şi organizatorii m i-au propus să aplic pentru Republica Moldova. Am accpetat mai ales că tot limba română se vorbeşte, nu aveam nevoie de viză şi am lucrat în Bălţi ca voluntar într-o tabără pentru copii, „Dumbrava Albă” se numea, am ajuns şi în Chişinău, în Soroca. E o ţară mică şi foarte frumoasă, cu natura minunată, iar oamenii erau deschişi ca la noi, mă invitau mereu în vizită acasă la ei. Chiar mi-a plăcut.”
Ştiind cât de mult îi place România, prietena rusoaică din Kazahstan a lui Nazym Nurgaliyeva i-a făcut cunoştinţă cu nişte colegi de-ai săi români. La ei urma să ajungă Nazym în 2014 într-o primă vizită în România.
„Prietenii mei stau în Râmnicu-Vâlcea, ei au lucrat în Karaganda, la o companie germană, am fost şi în Călimăneşti atunci, am vizitat şi Sibiul, Clujul, Sighişoara, Branul, Bucureştiul şi Eforie Nord.”
Încă din 2010 Nazym Nurgaliyeva este şi membră a Societăţii Culturale Române „DACIA” din Karaganda conduse de Nikolay Plushkis, de la care află despre posibilitatea de a studia în România printr-o bursă oferită cetăţenilor străini de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe. Din 2017, după încheierea anului pregătitor la limba română, e studentă a Facultăţii de Geografie din Bucureşti.
„România îmi place foarte mult, îmi plac oamenii de aici, sunt mai calzi decât germanii, şi cu germanii mă înţelegeam bine, doar că românii sunt mai deschişi, iar mentalitatea românilor e asemănătoare cu a noastră, îi invităm pe oameni la noi la masă şi de aceea mă simt ca şi acasă aici.”
În ultimii doi ani Nazym Nurgaliyeva a vizitat şi alte oraşe din România. Crăciunul acesta a lucrat, din 2017 e angajată ca agent call center pe limbile germană şi rusă a unei companii din România. Dar tânăra îşi propune să ajungă după sărbători undeva la munte. Iar în 2019 vrea să o invite pe mama sa în ţara noastră.
„Vreau să îi arăt mamei Marea Neagră, ea nu a văzut niciodată marea, avem mare şi în Kazahstan, dar e foarte departe de unde stăm noi. Mama e medic generalist şi da, e visul meu să o aduc pe mama aici să vadă marea.”
După încheierea în 2019 a masteratului la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Nazym Nurgaliyeva ia în calcul să rămână la noi în ţară.
„Acum aş vrea să rămân ceva timp aici, să vedem după ce termin facultatea dacă pot chiar să mă angajez în domeniul turismului, ar fi şi mai bine, ca ghid pentru limba rusă sau germană, să vedem.”
La final, aceeaşi Nazym Nurgaliyeva din Kazakhstan şi câteva gânduri de sărbători adresate românilor:
„Dragi români, vă urez un Crăciun fericit şi un An Nou fericit şi încercaţi să călătoriţi cât mai mult, să aflaţi cât mai mult despre lume pentru că acesta e cel mai frumos lucru. Pentru că amintirile rămân mereu în inima şi mintea voastră.”