Mohamed Bashir Almonajjed din Siria
Mohamed Bashir Almonajjed din Siria, student la medicină generală la Cluj-Napoca
Carmen Pelin, 27.04.2022, 22:51
Mohamed Bashir Almonajjed din Siria, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Salut tuturor! Ascultaţi Radio România Internaţional. Sunt Mohamed Bashir Almonajjed din Siria. Sunt student în primul an la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.”
Născut în 2002 la Damasc, în Siria, Mohamed Bashir Almonajjed locuieşte din 2010 în Emiratele Arabe Unite. În 2020, la Cluj-Napoca, tânărul începe anul pregătitor la limba română la Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească (DLCCR) din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeş-Bolyai”. Ne povestea de ce a ales România pentru a urma aici studii medicale.
Am locuit în Siria timp de 8 ani, iar apoi m-am mutat în Emiratele Arabe Unite pentru că tatăl meu e navigator şi el a avut o ofertă de muncă acolo. După ce am absolvit liceul în Emiratele Arabe Unite în 2020, am început să caut universităţi de medicină în Europa şi am aflat că UMF Cluj e bine cotată în clasamentele de specialitatea la nivel global şi că are o reputaţie foarte bună. Când m-am mutat în România m-am simţit ca acasă în Siria, pentru că oamenii aici sunt prietenoşi, sunt foarte primitori şi vremea de aici e foarte asemănătoare cu cea din Siria. Nu am avut prieteni în România înainte de a ajunge aici, dar când am citit pe internet am ştiut că e o ţară foarte bună pentru studenţii străini şi după ce m-am mutat aici mi-am făcut o mulţime de prieteni.”
Câteva impresii despre România ale sirianului din Emiratele Arabe Unite, Mohamed Bashir Almonajjed?
În anul pregătitor, când am studiat limba română la Universitatea Babeş-Bolyai”, am avut mai mult timp liber întrucât cursurile erau online, aşa că am putut să ies şi să descopăr Clujul. Am făcut o plimbare prin tot oraşul Cluj-Napoca, m-am bucurat foarte mult de natură şi m-am dus la salina Turda, unde mi-au plăcut activităţile pe care le-am făcut acolo. Nu am ajuns în alte oraşe pentru că nu am avut destul timp, dar cred că voi vizita şi alte oraşe în vacanţa de vară. Clujul e un oraş foarte frumos, m-am simţit ca acasă, mi-am făcut foarte mulţi prieteni din alte ţări, a fost o experienţă foarte interesantă pentru că am descoperit multe lucruri despre alte culturi.”
În vacanţa de vară Mohamed Bashir Almonajjed plănuieşte să ajungă în câteva oraşe din România despre care a auzit la cursul de limba română predat la Cluj, la Facultatea de Litere a Universității Babeş-Bolyai”: Braşov, Bucureşti şi Alba Iulia. Când are puţin timp liber cum alege să şi-l petreacă?
Nu sunt un om sportiv, dar sunt un jucător de şah, iar când am timp liber îmi place să merg în Parcul Central din Cluj să joc şah cu oamenii care de obicei joacă acolo. Am învăţat să joc şah online de la vârsta de 8 ani acasă în Siria. Iubesc şi să citesc, de aceea merg la biblioteca de la UMF Cluj o dată pe săptămână să citesc acolo împreună cu prietenii mei. Citim cărţi de science fiction scrise de autori arabi, de exemplu de Abdulwahab Alrifaee.”
Mohamed Bashir Almonajjed ne explica de ce a ales medicina ca domeniu în care să profeseze, precum şi ce are de gând în viitor, după absolvirea Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Mă simt foarte bine când ajut oamenii, mă simt un om bun şi acest lucru mă bucură. În viitor mi-ar plăcea să fiu medic oncolog pentru că sunt interesat să aflu despre tumori şi să ajut pacienţii care suferă de cancer. Nu sunt încă sigur unde voi lucra, dar opţiunile mele sunt să rămân în România sau să mă întorc în Emiratele Arabe Unite.”
Cu un scurt mesaj revine la microfon în încheiere tânărul student sirian la medicină la Cluj-Napoca, Mohamed Bashir Almonajjed.
Mi-e dor de părinţii mei, de fratele meu mai mic, pentru că m-am obişnuit să fiu cu ei şi mi-e dor de bunicii mei din Siria, iar când revin în Siria şi în Emiratele Arabe Unite mi-e dor de România şi de prietenii mei de aici. Vreau să mulţumesc familiei mele că m-au susţinut, vreau să le mulţumesc profesoarelor mele, Lavinia Vasiu şi Cristina Bocoş, pentru că m-au învăţat limba română foarte bine şi de aceea eu pot acum să vorbesc româneşte foarte bine, şi le mulţumesc şi profesorilor mei pentru că m-au ajutat să studiez medicina şi la final vreau să mulţumesc Radio România Internaţional.”