Camil Bourhila din Franţa, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași
Născut în Franţa, acum 23 de ani, Camil Bourhila, a trăit sub influenţa directă a două culturi. Din 2017, de când a ales să urmeze medicina în România, şi cultura noastră e parte din viaţa sa.
Carmen Pelin, 04.02.2021, 10:01
Născut în Franţa, acum 23 de ani, Camil Bourhila, a trăit sub influenţa directă a două culturi. Din 2017, de când a ales să urmeze medicina în România, şi cultura noastră e parte din viaţa sa.
Sunt francez cu origini marocane, părinţii mei au studiat în Franţa, bunicii mei locuiesc în Maroc. Sunt foarte mândru de această dublă cultură datorată părinţilor mei. În prezent sunt student la medicină generală în anul IV, la secţia franceză, la Universitatea Grigore T. Popa din Iași. Multiculturalismul de la universitatea noastră îmi place foarte mult. Iașiul e un oraş cosmopolit, ceea ce face ca viaţa aici să fie una foarte plăcută. Nu devii un simplu medic aici, devii un doctor bun, empatic, unul care e mereu aproape de oameni.
Camil Bourhila ajungea pentru prima oară în România în 2017, într-o vizită făcută la Cluj, Bucureşti şi Iaşi împreună cu mama sa, care a descoperit România datorită unei bune prietene ieşence stabilite în Franţa.
Am decis să vin să studiez în România împreună cu sora mea, care e şi ea în anul IV, dar la secţia engleză. Am ales Iaşiul împreună cu mama noastră. Am avut ocazia de a vizita mai multe oraşe din România înainte de a ne trimite dosarele şi am preferat toţi oraşul Iaşi datorită oamenilor de aici, culturii. Universitatea e foarte frumoasă şi e situată în centrul oraşului, iar calitatea educaţiei aici e foarte bună. Am ales România pentru că aici avem ocazia să devenim medici foarte buni şi în acelaşi timp putem studia în franceză. Culturile noastre sunt destul de apropiate. Este destul de dificil să pleci departe de familia ta, dar adaptarea a fost destul de uşoară. Astăzi pot spune sincer că sunt foarte mândru că am făcut această alegere de a veni să studiez la Universitatea Grigore T. Popa şi că nu regret absolut deloc această alegere.
Camil Bourhila se simte foarte bine în România, unde se bucură de frumuseţea peisajelor, dar şi de un mediu universitar excelent, cum e cel de la Iaşi, cu profesori competenţi, atenţi şi mereu la dispoziţia studenţilor, după cum ne spunea invitatul nostru, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicale a Studenţilor Francofoni din Iaşi. Înfiinţată în 2018, la iniţiativa sa şi a unor colegi, această organizaţie îşi propune să-i ajute pe studenţii francofoni să se integreze mai uşor în mediul universitar ieşean. Desfăşoară numeroase ateliere de lucru, workshopuri, conferinţe, dar şi activităţi sportive, cursuri de dans sau proiecte umanitare.
Am organizat Crăciunul copiilor la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, unde au fost împărţite peste 100 de cadouri copiilor bolnavi. Am organizat şi proiectul Crăciunul în stradă, unde aproximativ 50 de pachete cadou cu produse de igienă, mănuşi, ciocolată şi alte produse alimentare au fost împărţie oamenilor străzii din Iaşi. Anul trecut am organizat o gală de caritate la Hotelul Internaţional din Iaşi pentru a strânge fonduri pentru fundaţia Parada, care îi ajută pe copiii străzii oferindu-le instruire artistică. Toate aceste evenimente nu ar fi posibile fără sprijinul universităţii Grigore T. Popa şi fără sprijinul tuturor sponsorilor noştri. Vă invit să urmăriţi toate activităţile noastre pe pagina noastră de Instagram, https://www.instagram.com/assomedecineiasi/, pe site-ul nostru https://corpomedecineiasi.wixsite.com/accueil şi pe pagina noastră de Facebook, https://www.facebook.com/assomedecineiasi/.
Puţinul timp liber rămas la dispoziţie cum alege Camil Bourhila să şi-l petreacă?
Îmi place să călătoresc, să mă bucur de prietenii mei, să fac sport, să gătesc. Gătesc produse de patiserie franceză, croissante, tartă cu lămâie şi torturi aniversare. Şi de asemenea cânt la saxofon, de la vârsta de 6 ani, muzică de jazz şi muzică modernă.
Revine la microfon în încheiere Camil Bourhila din Franţa, student la medicină generală în anul IV, la Universitatea Grigore T. Popa din Iași, cu gânduri despre viitorul său profesional.
Am visat dintotdeauna să devin medic, mai ales medic chirurg. Profesia de medic e pentru mine cea mai frumoasă din lume. E o profesie care cere foarte multă implicare faţă de ceilalţi şi o adaptare constantă. Nu există rutină în această profesie. Iar a-i ajuta pe ceilalţi e însăşi esenţa acestei meserii şi e ceea ce mi-a plăcut dintotdeauna. Singurul proiect specific pe care îl am în minte acum e să mă specializez în chirurgie plastică şi reconstructivă. Nu mă gândesc să mă întorc în Franţa. Dar nu se ştie niciodată. În privinţa Marocului, nu ştiu dacă aş merge acolo, mai am timp de gândire. În orice caz, România va face parte din proiectele mele, nu voi uita niciodată că această ţară mi-a dat posibilitatea să îmi împlinesc visul.