Alina Ionaşcu, masterandă la Facultatea de Economie și de Administrare -UVT
Alina Ionaşcu, masterandă la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Carmen Pelin, 21.01.2021, 16:15
Alina Ionaşcu s-a născut şi a copilărit în nordul Republicii Moldova, la Donduşeni. Acolo a urmat şi liceul Teoretic Alexei Mateevici. Trăieşte în prezent la Timişoara, e studentă a programului de masterat Studii europene şi economia integrării de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest. Tot acolo şi-a obţinut şi licenţa în Economie generală şi comunicare economică. Tânăra sosea în România în 2017.
Am hotărât să-mi urmez studiile în România pentru că am avut o dorinţă de-a fi cât mai independentă şi de sine stătătoare faţă de părinţi. Spun aceste cuvinte cu mâna pe inimă, părinţii mei ştiu foarte bine acest lucru, practic nu am vrut să le las vreo şansă de a mă proteja aşa cum o făceau în copilărie, iar Timişoara nu numai că e un oraş foarte frumos, dar e şi o destinaţie chiar perfectă, în care greu mă ajunge grija în exces a familiei.
În timpul facultăţii urmate la Timişoara, încă din primul an acolo, din dorinţa de a se intergra cât mai bine într-un mediu nou, Alina Ionaşcu s-a înscris în două organizaţii, în Organizația Studenților Basarabeni şi în Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2019 este şi reprezentanta studenţilor în Consiliul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, precum şi reprezentanta studenților români din diaspora și a studenților străini din Senatul Universității de Vest din Timișoara. În prima jumătate a anului 2019, Alina Ionaşcu a beneficiat şi de o mobilitate Erasmus, având ocazia să înveţe economia la Universitatea Lille din nordul Franţei.
Această mobilitate m-a schimbat foarte mult, în primul rând pentru că am ieşit din zona mea de confort, curiozitatea mea era activată la nivelul maxim şi probabil că a persistat acel sindrom al studentului eminent, mereu îmi plăcea să fie totul perfect, iar experienţa Erasmus era pe lista lucrurilor preferate de realizat.
Cum au schimbat-o pe Alina Ionaşcu din Republica Moldova anii trăiţi în România?
În primul rând, mă simt un om matur, care ştie ce-şi doreşte şi care îşi asumă toate acţiunile întreprinse. Apreciez faptul că aici sunt o mulţime de uşi deschise pentru tot ce îţi doreşti. Având în vedere că sunt studentă la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, iar marea mea pasiune este economia, odată ajunsă în cel de-al patrulea an de studiu la această facultate, pot spune că sunt fanul facultăţii mele. Îi admir pe profesorii mei de la facultate în primul rând, am învăţat foarte mult de la ei în aceşti patru ani. Cine are informaţia domină e afirmaţia unuia dintre profesorii mei de la facultate, pe care mi-am notat-o chiar din anul I de facultate şi atunci am înţeles că mă aflu la locul potrivit, la momentul potrivit.
Când are puţin timp liber la dispoziţie, ceea ce nu se întâmplă des, Alinei Ionaşcu îi place mult să viziteze muzeele sau să citească lucrări din domeniile sale preferate, economia şi politica. Pe lista lecturilor sale preferate viitoare se află Sfârşitul istoriei şi ultimul om de Francis Fukuyama. După stagii de practică urmate la bănci din România şi din Republica Moldova, inclusiv la Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, Alina Ionaşcu ne spunea ce are de gând în plan profesional în viitor.
Sinceră să fiu, nu am o anumită destinaţie unde aş vrea să rămân, să-mi petrec tot restul vieţii acolo. Practic, în viitor mă văd ca o bunicuţă cu acelaşi spirit viu, internaţional, care încă nu a obosit să călătorească. In plus, la cei 22 de ani ai mei cred că încă îmi permit să accept cât mai multe provocări prin prisma mobilităţilor internaţionale şi sunt sigură că după experienţa Erasmus de la licenţă vor mai urma multe experienţe similare. Fiind studentă Erasmus, am avut norocul să vizitez Parisul şi am trăit o întâmplare, îmi amintesc că era o zi frumoasă de primăvară, am ieşit din Muzeul Luvru şi se auzeau un violonist şi un violoncelist care interpretau o melodie foarte frumoasă din filmul Amélie şi eram atât de entuziasmată, mă aflam într-unul dintre cele mai mari muzee din lume, într-un oraş superb ca Parisul, încât mi-am promis că neapărat voi fi aici studentă, că îmi voi înfrumuseţez parcursul meu academic cu o mobilitate în Paris.
Aceeaşi Alina Ionaşcu din Republica Moldova, masterandă la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor de la Universitatea de Vest din Timișoara, şi un mesaj din partea sa la final.
Chiar dacă normele impuse de pandemie ne ţin în casă, vreau ca toţi tinerii care vor asculta acest interviu să rămână la fel de dinamici, de implicaţi şi de curioşi, acceptând orice provocare. Sunt sigură că putem ieşi din zona de confort chiar dacă stăm acasă şi vreau să cunoaştem şi să descoperim cât mai multe lucruri pentru că, în cele din urmă, cine are informaţia domină.