Vizită în România a unei delegații a Gărzii Naționale a statului Alabama
La sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc o întâlnire între noul șef al Gărzii Naționale a Statului Alabama, generalul de brigadă David Prichett, și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr.
Agenția Media a Armatei, 13.03.2024, 16:00
La sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc o întâlnire între noul șef al Gărzii Naționale a Statului Alabama, generalul de brigadă David Prichett, și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea în regiunea Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. În cadrul întrevederii au fost abordate și aspecte referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, prin prisma Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și Programul de Parteneriat Statal cu Garda Națională din Alabama, lansat în urmă cu mai mult de trei decenii.
Agenda vizitei delegației americane în România a cuprins și Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Comandantul bazei aeriene, comandorul Nicolae Crețu, a prezentat principalele obiective pe termen scurt, mediu și lung, cu detaliere pe domenii de responsabilitate și a evidențiat rolul extrem de activ și de important jucat de parteneriatul cu Garda Națională a statului Alabama, în crearea, operaționalizarea și menținerea capabilităților bazei. Cei prezenți la eveniment au aflat informații cu privire la rolul Bazei 57 Aeriene în actualul context de securitate, provocările întâmpinate în integrarea planurilor și operațiilor cu detașamentele aparținând statelor aliate dislocate în bază și modul accelerat în care se dezvoltă capacitatea de găzduire a forțelor aliate în vederea întăririi flancului estic și a consolidării poziției de descurajare.
Delegația americană a vizitat și Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu. Comandantul acestei structuri, generalul maior Cristian Dan, a oferit oaspeților americani o privire de ansamblu asupra misiunii, obiectivelor și provocărilor actuale ale Corpului, subliniind, de asemenea, domeniile de colaborare, ca obiectiv esențial pentru realizarea securității colective. Generalul David Prichett i-a asigurat pe reprezentanții Corpului Multinațional de sprijinul Gărzii Naționale a statului Alabama în activitățile de instruire planificate.
Continuăm cu o informație din Baza 86 Aeriană de la Fetești, acolo unde Forțele Aeriene române și cele turce, aflate în țara noastră pentru misiunile comune de poliție aeriană întărită, au desfășurat un exercițiu demonstrativ. Potrivit scenariului, avioanele F-16 au interceptat o aeronavă străină care a intrat în spațiul aerian românesc și care pierduse legăturile de comunicații. În Baza Aeriană de la Fetești s-a aflat și un detașament al Forțelor Aeriene Franceze, format din 40 de militari și trei aeronave Rafale, una dintre ele fiind folosită și în exercițiul de antrenament în comun cu piloții români și turci.
Misiunile comune de poliție aeriană întărită sub comandă NATO contribuie la creșterea capacităţii aliate de reacţie rapidă şi descurajare, iar prezența piloților francezi în țara noastră face parte din noul concept NATO de dislocare rapidă a forțelor.
Ultima știre de astăzi vine de la Sibiu, acolo unde Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, cu sprijinul Statului Major al Apărării, a organizat, la sediul Academiei Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu», Seminarul internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere. La reuniune au participat ofițeri în rezervă din România, respectiv din Austria, Canada, Elveția, Georgia și Țările de Jos. Prezentările au fost susținute de membrii comitetului pentru ofițeri în rezervă, reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu», precum și ai Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. Tematica seminarului a vizat cunoașterea particularităților NATO, modul de planificare a operațiilor, procesul general de management al crizelor și analiza situației geostrategice.