Schimbare la comanda celei mai importante structuri NATO aflată pe teritoriul României
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu are, începând de săptămâna trecută, un nou comandant.
Agenția Media a Armatei, 24.01.2024, 15:44
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu are, începând de săptămâna trecută, un nou comandant. Generalul-maior Cristian Dan a preluat funcția de la generalul-locotenent Dragoș Iacob, promovat în poziția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.
Ceremonia de schimbare a comenzii a fost organizată în noul sediu NATO de pe Calea Dumbrăvii și a fost deschisă de generalul-locotenent Stephen Kelsey din partea Comandamentului NATO din Napoli, ofițer în Armata Canadiană.
„Asistăm astăzi la un eveniment semnificativ nu doar pentru România și pentru Armata Română, ci și pentru Alianța Nord-Atlantică”, a spus Stephen Kelsey. Acesta a ținut să amintească în discursul lui războiul ruso-ucrainean și a menționat state precum Republica Moldova sau Georgia, care au nevoie de atenția NATO pentru a descuraja influența rusă, deși nu sunt membre ale Alianței.
Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu face parte din structura de forțe a NATO și are misiunea de a contribui la descurajarea oricăror intenții ostile la adresa NATO și de a asigura controlul operațiunilor terestre ale NATO la nivel de corp de armată, în orice situație, la criză sau război, pe teritoriile Bulgariei și României.
Militarii americani din Baza Mihail Kogălniceanu au simulat operațiuni de asalt aerian cu tunuri de mare calibru împreună cu puternice elicoptere Chinook. Aceștia fac parte din Divizia 82 Aeropurtată și sunt dislocați în România începând cu sfârșitul anului trecut. Militarii americani s-au antrenat în procedurile de transport a tunurilor de artilerie, calibru 155 mm cu Elicoptere CH 47 Chinook, acțiuni deloc ușoare având în vedere că un tun de mare calibru cântărește peste 4 tone. „Prin acest exercițiu, creștem nivelul de pregătire și dăm posibilitatea echipelor să stea în siguranță sub elicopter și să ancoreze tunul de mare calibru, ca să putem participa la misiuni de asalt aerian pe distanțe cât mai mari” a declarat sergentul Lewis Goins, unul dintre participanții la exercițiu.
De la începerea invaziei ruse din Ucraina, Statele Unite au ajuns la cea de-a treia rotație de 9 luni în România. După legendara Divizie 101 Aeropurtată și Divizia 10 Munte, a venit rândul la fel de cunoscutei Divizii 82 Aeropurtată, unitate care a luptat în Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și în Irak, atât în operațiunea Furtună în Deșert din 1990, cât și în războiul din Irak de după 2003.
Încheiem rubrica de astăzi cu o vizită, de data aceasta din partea șefului Statului major al apărării din Republica Portugalia, generalul Jose Nunes da Fonseca. Cei 200 de militari din cadrul celui de-al patrulea contingent portughez dislocat în România au primit la Caracal vizita șefului armatei portugheze, domnia sa subliniind importanța parteneriatului între cele două state în contextul creșterii nivelului de interoperabilitate între aliați.”Prezența noastră în România este materializată încă din 2015 în cadrul exercițiilor, drept dovadă cooperarea dintre cele două forțe armate este în strânsă creștere și sunt mândru de această legătură. Sunt încrezător că vom întări Alianța și siguranța pe flancul nord-estic în aceste vremuri tulburi” a declarat generalul da Fonseca.