Schimbare de efective în contingentul francez din Grupul de Luptă NATO
Colonelul Thierry Denechaud a preluat comanda Grupului aliat de luptă aflat pe teritoriul României de la colonelul Jean Michelin, în cadrul unei ceremonii la Centrul Național de Instruire de la Cincu.
Agenția Media a Armatei, 29.01.2025, 16:40
Colonelul Thierry Denechaud a preluat comanda Grupului aliat de luptă aflat pe teritoriul României de la colonelul Jean Michelin, în cadrul unei ceremonii la Centrul Național de Instruire de la Cincu. S-au schimbat și efectivele franceze dislocate în cadrul Grupului, militari din Regimentul 5 Dragoni înlocuindu-i pe cei din Regimentul 1 Pușcași.
Militarii francezi care și-au desfășurat misiunea în România “se întorc acasă la familiile lor cu un sentiment de împlinire după ce au întâmpinat multe provocări pe timpul operației”, au comunicat Forțele armate ale Franței.
Batalionul multinațional a participat anul trecut la „Dacian Fall”, un exercițiu care a validat capacitatea armatei franceze să planifice dislocarea unui centru de comandă tactic de nivel brigadă din Franța în România și integrarea lui într-o divizie NATO. Militarii francezi din rotația a noua a Grupului de luptă au mai luat parte la numeroase exerciții împreună cu partenerii români, portughezi, polonezi și nord-macedoneni. A zecea rotație a contingentelor armatei franceze în Grupul de luptă NATO din România va avea ca principală provocare în acest an exercițiul „Dacian Spring”, care va presupune creșterea efectivelor până la nivelul unei brigăzi, adică 5.000 de militari.
Între timp, militarii din țările care contribuie cu forțe la acest Grup aliat continuă exercițiile de pregătire în comun. Militarii spanioli recent sosiți în România au participat la „Eagle Thunder”, un exercițiu cu trageri de luptă reale. Și tot ei, în parteneriat cu militarii belgieni din cadrul Grupului și cu militarii portughezi din Brigada Multinațională Sud-Est, au desfășurat exercițiul „Eagle Trench”, care a avut ca obiectiv instruirea trupelor în lupta urbană.
Într-un alt Grup de luptă din cele opt pe care Alianța Nord-Atlantică le are pe flancul estic, cel din Slovacia, și-a început misiunea detașamentul antitanc pe care România l-a dislocat acolo. În Centrul de Instruire de la Lest, militarii români din prima rotație a detașamentului se vor instrui în context multinațional până în luna iulie 2025, împreună cu militari din Cehia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Iar în Bulgaria, Grupul de luptă NATO aflat sub comandă italiană are în componență, începând din această lună, și un detașament de cercetare al forțelor armate române.
În aceste zile, în vederea participării la exercițiul multinațional „Steadfast Dart 25”, pe teritoriul României sunt anunțate deplasări de tehnică militară și personal aparținând forțelor armate ale Regatului Unit. Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor participante. Unitățile britanice vor tranzita și desfășura activități în diverse zone din România, în cooperare cu forțele naționale și cu cele ale altor state aliate dislocate aici. Tehnica militară aparținând forțelor armate franceze participante la acest exercițiu va sosi pe calea ferată, cel mai probabil pe 2 februarie.
Ministerul român al apărării precizează că exercițiile NATO precum „Steadfast Dart” sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respect deplin față de obligațiile internaționale ale României. Exercițiul a fost planificat anul trecut, și în premieră de la înființarea sa la 1 iulie 2024, Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare de efective și tehnică militară în context operațional. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia. Exercițiul se desfășoară în Bulgaria, Grecia și România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit, România, Slovenia, Spania și Turcia.