Săptămână de foc în poligoanele din țară
Două exerciții multinaționale de amploare, Ramstein Legacy, respectiv Scorpions Legacy, au fost găzduite zilele trecute în poligoanele de la Capu Midia și Cincu.
Agenția Media a Armatei, 19.06.2024, 17:43
1300 de militari români și din alte 9 state aliate au desfășurat antrenamente în cadrul exercițiului de apărare aeriană și antirachetă Ramstein Legacy 24, condus de Comandamentul Aerian Aliat și desfășurat concomitent în România și în Bulgaria. S-a urmărit, astfel, antrenarea unei structuri multinaționale pentru o operațiune de apărare a teritoriului și populației.
Au fost folosite sisteme de rachete PATRIOT și HAWK, aeronave F-16, IAR-330 și IAR-99, echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control și aeronave militare ale națiunilor participante. Pe perioada celor 11 zile, cât au durat antrenamentele, militarii germani au fost vizitați de către ambasadorul Peer Gebauer. După România și Bulgaria, Germania a fost cel mai mare furnizor de trupe pentru exercițiul Ramstein Legacy 24.
În țara noastră, exercițiul a fost conectat la platforma națională de instruire multi-domeniu de nivel operativ-tactic DACIA 24. Un obiectiv național în derularea exercițiului l-a constituit finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, a fost certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.
Cel de-al doilea eveniment de instruire conectat la DACIA 24 este Scorpions Legacy 24, exercițiul forțelor terestre, organizat de Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova, în poligonul Cincu. La exercițiu iau parte aproximativ 1.600 de militari români și aliați (din Belgia, Franța, Italia, Macedonia de Nord, Polonia și Portugalia), fiind urmărită creșterea coeziunii structurilor multinaționale prin antrenamente tactice în teren cu trageri de luptă.
Pe de altă parte, 200 de militari români și aproximativ 50 de militari străini au reprezentat forțele angrenate în exercițiul multinațional „Eurasian Partnership Mine Counter Measure Dive 24”, condus de Centrul de Scafandri. Marea Neagră a fost locul de desfășurare a antrenamentelor al căror obiectiv l-a reprezentat consolidarea interoperabilității și pregătirea operațională în domeniul eliminării dispozitivelor explozive și cel al luptei contra minelor. Structurile participante au desfășurat acțiuni specifice pentru descoperirea și neutralizarea a două mine marine istorice, identificate pe timpul unor exerciții desfășurate în anul 2023.
Vă mai informăm că Grupul de luptă NATO din țara noastră are un nou comandant. Colonelul Louis Marie Levacher a preluat, în cadrul unei ceremonii militare desfășurate in poligonul Cincu, comanda celei de-a opta rotații de la camaradul său, colonelul Benoît Chrissement. Cu ocazia acestui eveniment, zona din tabăra militară în care sunt cartiruiți militarii francezi a fost denumită „Tabăra General Berthelot”, în semn de omagiu adus eroului francez, simbol al legăturii dintre Franţa şi România, fiind dezvelită și o placă comemorativă în onoarea generalului Henri Mathias Berthelot.
Încheiem cu vizita unei delegații franceze aparținând Colegiului național de apărare la sediul Comandamentului Corpului Muntinațional de Sud Est din Sibiu (centru). Cei 120 de membri civili și militari au fost întâmpinați de către generalul maior Cristian Dan, comandantul structurii multinaționale. El a subliniat importanța cooperării dintre Forțele Armate franceze și Corpul multinațional, lucru care sporește capacitățile de apărare ale ambelor țări și întărește unitatea NATO.