România. Flancul Estic
Săptămâna trecută a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu/Brașov ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO dislocat în România.
Agenția Media a Armatei, 28.02.2024, 11:13
Săptămâna trecută a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu/Brașov ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO dislocat în România. După un mandat de 4 luni, comandantul celei de-a șasea rotații, colonelul Patrick Guillaume a predat comanda grupului de luptă camaradului său, colonel Benoit Chrissement. Prezent la eveniment,comandatul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu, generalul maior Cristian Danși-a exprimat aprecierea pentru contribuția la consolidarea flancului estic, subliniind faptul că aportul la această misiune este foarte apreciat în NATO, fiind o experiență valoroasă și o misiune deloc ușoară.
Încă șase avioane F-16 olandeze vor ajunge, în următoarele luni, la Centrul European de Pregătire F16, anunțul fiind făcut de ministrul apărării naționale, Angel Tâlvăr, în urma discuției cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, cu ocazia participării la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de Securitate de la München. Forțele Aeriene din Țările de Jos au mai trimis cinci astfel de aeronave de luptă în România în luna noiembrie, atunci când centrul a fost operaționalizat. Între timp, primii șapte piloți români instruiți în cadrul Centrului de la Fetești au început să zboare cu avioanele F-16. Pentru proiectul de pregătire al piloților de la Fetești compania producătoare Lockheed Martin asigură instructorii, țara noastră contribuie cu infrastructura, iar Țările de Jos cu aeronave. Tot în acest centru se pot pregăti și piloții de avioane F-16 care vor să treacă la nivelul următor sau militari care nu au mai pilotat avioane de luptă. Centrul este deschis și pentru militarii aliați și tot aici se vor putea instrui în viitor și piloții ucraineni.
Din Fetești facem un salt în centrul țării, la Sibiu, unde se desfășoară „Seminarul internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere, evenimentul fiind găzduit timp de cinci zile de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Această sesiune de comunicări face parte din sfera activităților pe care Conferința Interaliată a Ofițerilor în Rezervă din NATO le desfășoară anual pentru pregătirea rezerviștilor din statele membre și partenere în vederea familiarizării acestora cu specificul, organizarea și funcționarea Alianței, cu procedurile aplicate de aceasta în situații de criză, oferind un bun prilej de analiză a contextului de securitate la nivel european și global.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut zilele trecute o întrevedere cu un grup de cursanți din cadrul Programului Capstone al Universității Naționale de Apărare a SUA alcătuit din oficiali de rang înalt din Forțele Armate ale SUA, promovați în grade de general și amiral, viitori lideri ai structurilor de forțe.
Agenda discuțiilor a cuprins aspecte de actualitate, care vizează situația de securitate din regiunea Mării Negre, impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, eforturile de modernizare a Armatei României, precum și prioritățile naționale în perspectiva Summit-ului NATO de la Washington. Programul profesional de pregătire militară a fost inaugurat în anul 1982 de către Universitatea Națională de Apărare a SUA și pune accentul pe consolidarea cooperării în domeniul educației militare și în domeniul apărării, prin desfășurarea de vizite de documentare anuale în statele partenere.
În incheiere vă anunțăm că a fost lansat de către Army Support Activity – Black Sea, website-ul oficial pentru a îmbunătăți comunicarea și schimbul de informații esențiale referitoare la personalul militar american aflat în zona Mării Negre, în bazele militare Mihail Kogălniceanu și Novo Selo în Bulgaria.