România. Flancul Estic – 26.06.2024
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon cu simplă comandă ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat pe 19 iunie, în Baza 86 Aeriană din Feteşti.
Agenția Media a Armatei, 26.06.2024, 15:17
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon cu simplă comandă ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat pe 19 iunie, în Baza 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. Aeronavele vor deservi Centrul de Instruire înfiinţat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin şi cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator, alături de Ţările de Jos, a Coaliţiei Internaţionale F-16.
După aproximativ 6 luni departe de casă, rotația a 3-a a Contingentului Militar din Republica Macedonia de Nord a predat ștafeta. Transferul de autoritate a avut loc la Caracal, pe 19 iunie 2024, în prezența reprezentanților Diviziei Multinaționale Sud-Est, a Brigăzii Multinaționale Sud-Est și ai structurilor de forțe cu care s-au instruit.
Aproximativ 50 de reprezentanți multinaționali din structurile de comandă ale NATO au participat la Consiliul de planificare al programului de antrenament și exerciții militare al operațiunilor aliate precum și la Grupul de utilizatori ai bugetului de exerciții, în perioada 18-20 iunie în cadrul unor evenimente majore de instruire găzduite de Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu. Scopul acestor întâlniri a constat în identificarea resurselor, sincronizarea și stabilirea succesiunii antrenamentelor și exercițiilor colective.
Tot în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică, Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forțelor Navale a găzduit, în perioada 10-14 iunie, ediția cu numărul 48 a cursului NATO de evaluare în domeniul maritim MAREVAL. La cursul organizat de Comandamentul Maritim Aliat în Constanța, au participat 22 de militari, dintre care 4 instructori din Spania şi Germania, 10 militari români și 8 militari din Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia şi Ucraina. Cursanţii şi-au dezvoltat cunoştinţele cu privire la standardele, criteriile şi procedurile de evaluare NATO utilizate în domeniul maritim. Totodată, personalul participant s-a familiarizat cu modul de planificare a exerciţiilor şi activităţilor de evaluare, în conformitate cu standardele Alianţei.
Rămânem la marină și vă anunțăm că România preia pentru șase luni comanda unei grupări navale NATO. Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” a plecat pe 20 iunie din Portul militar Constanța spre Marea Mediterană pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor.
În cadrul unei ceremonii militare care va fi organizată vineri, 28 iunie, la Salamis, în Grecia, comanda grupării navale va fi preluată de România, pentru a doua oară în 4 ani. Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români și străini, iar pentru următoarele șase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO, din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania și Turcia. Prin participarea la această misiune, Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentului țării noastre față de securitatea regională și consolidează colaborarea internațională pentru menținerea stabilității în zona Mării Mediterane.