Militarii NATO de la Cincu predau franceza pentru liceenii din Făgăraş
Soldaţii NATO din Franţa, aflaţi în misiune la Cincu, au încheiat un parteneriat cu Colegiul Naţional "Doamna Stanca" din Făgăraş, cu scopul perfecţionării limbii franceze a elevilor de liceu.
Agenția Media a Armatei, 21.02.2024, 13:00
Soldaţii NATO din Franţa, aflaţi în misiune la Cincu, centrul României, au încheiat un parteneriat cu Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Făgăraş, cu scopul perfecţionării limbii franceze a elevilor de liceu. De trei luni, orele de limba franceză de la colegiul făgărăşean se desfăşoară în prezenţa şi cu sprijinul militarilor francezi. Această activitate va continua, iar militarii francezi speră ca aceste ore de limba franceză să se desfăşoare şi la alte şcoli din Făgăraş şi Cincu.
„Am organizat această activitate pentru a creşte relaţiile de parteneriat dintre militarii din Cincu şi municipiul Făgăraş, în special pentru a intra în contact cu elevii. Suntem aici nu doar pentru a aduce forţe militare, ci şi pentru a reînnoi relaţiile dintre noi.” a declarat și Francois Xaviar, din partea militarilor francezi.
Nu este primul eveniment de acest fel. La începutul lunii, generalul de brigadă Loic Girard, comandant adjunct al Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est și Reprezentant național francez în România, a discutat despre cariera militară cu elevi de la Liceul Francez din București. Primul general francez aflat la datorie în România după generalul Berthelot din primul război mondial, Loic Girard este absolvent al prestigioasei şcoli militare de la Saint Cyr. În prezent Franţa are în România în jur de 1000-1200 de militari care se instruiesc în comun cu militarii români şi aliaţi din cadrul Grupului de Luptă NATO în cadrul unor rotaţii cu durata de 4-6 luni. În acelaşi timp, în cazul degradării situaţiei de securitate şi a creşterii nivelului de ameninţare din regiune, Franţa s-a angajat să crească participarea militară de la nivelul de regiment din prezent la cel de brigadă, adică la un efectiv de 4-5000 de militari, evident trupe franceze dar şi aliate.
Mergem mai departe la Craiova acolo unde, la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a avut loc ceremonia de transfer de autoritate al contingentelor militare din Polonia, rotația a XIII-a și rotația a XIV-a. Contingentul militar polonez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei înaintate adaptate pe Flancul Estic al Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016.
În Poligonul de instrucție Cincu, militarii belgieni și francezi din Grupul de Luptă NATO, alături de detașamente românești, portugheze și nord-macedonene din Brigada Multinațională Sud-Est au participat la exercițiul aliat Eagle Thunder, simulând o luptă între blindate. În timpul exercițiului, peste 680 de militari NATO şi peste 100 de vehicule blindate s-au antrenat întrunit pentru lupta în tranșee, lupta în zona urbană, rapel și au executat trageri cu armamentul din dotarea blindatelor. Scopul acestui exercițiu a fost de a întări cooperarea militară între diferite națiuni aliate, angrenând în teren majoritatea aliaților NATO prezenți în România.
Încheiem rubrica tot cu o ştire despre militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România care au executat trageri reale în Poligonul Capu Midia (sud-est), pe ținte aflate în largul mării, în cadrul exercițiului Royal Eagle 24.1. Au fost folosite sistemele de lansare multiplă de rachete M270 LRU, obuziere autopropulsate Caesar calibrul 155 mm și tunuri calibru 20 mm montate pe vehicule blindate.