Instrucția continuă în poligoanele din țară
Militarii Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești" din Constanţa împreună cu parteneri din Republica Moldova și din SUA au participat timp de două săptămâni, în Centrul pentru Instruire în Luptă din Babadag, la exercițiul multinațional "Justice Eagle 24".
Agenția Media a Armatei, 20.03.2024, 09:13
Militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” din Constanţa împreună cu parteneri din Republica Moldova și din SUA au participat timp de două săptămâni, în Centrul pentru Instruire în Luptă din Babadag, la exercițiul multinațional „Justice Eagle 24”. Una dintre secvențele exercițiului a avut loc la Topraisar, acolo unde militarii geniști din Brigada 9 Mecanizată s-au instruit împreună cu militarii americani dislocați în România.
Locotenent-colonelul Joseph Byrnes, comandantul Batalionului 21 Geniu al armatei SUA, a declarat:
„În ultimele săptămâni am desfășurat o sesiune comună de instruire în procesul de luare a deciziilor, am planificat o operație militară pe care acum o punem în aplicare și a fost o ocazie să împărtășim tactici, tehnici și proceduri. Forțele americane sunt aici ca parteneri ai militarilor români și lucrează împreună, dezvoltă oportunități de antrenament în comun și arată voința aliată pentru ca, dacă va fi nevoie, să desfășoare împreună operații militare”.
Pe parcursul exercițiului, militarii celor trei state participante au avut posibilitatea de a-și pune în valoare performanțele fizice, astfel că 8 loturi sportive a câte 5 membri s-au întrecut în cadrul concursului Highland Games unde au avut de trecut o serie de probe de anduranță.
«Justice Eagle» este un exercițiu bianual, cu trageri de luptă reale cu mai multe categorii de armament, urmărind dezvoltarea capabilităților și creșterea gradului de interoperabilitate între contingentele participante.
Tot în zona de sud-est a țării s-au desfășurat secvențe din cadrul exercițiului «Trojan Footprint 24» pentru militarii din forțele pentru operații speciale. 2.000 de militari din 13 state aliate și partenere au participat timp de două săptămâni la antrenamente în Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Macedonia de Nord și România. Exercițiul condus de Comandamentul Forțelor Speciale americane din Europa a avut drept scop demonstrarea capacității SUA, a aliaților NATO și a națiunilor partenere de a răspunde hotărâtor oricărei amenințări din orice direcție. Seria exercițiilor «Trojan Footprint» a debutat în 2002, iar din 2016 se desfășoară la fiecare 2 ani, anul acesta desfășurându-se sub umbrela Steadfast Defender, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii.
Ne îndreptăm către alt poligon, mai precis Cincu, unde militarii Batalionului 22 Infanterie Romanați din Caracal, alături de partenerii nord-macedoneni, polonezi și cei portughezi au desfășurat un exercițiu de antrenament în teren al cărui final a fost marcat de trageri de luptă reale.
De o experiență inedită au avut parte și soldații francezi din cadrul Grupului de luptă NATO dislocat la Cincu; câteva zile s-au antrenat alături de militarii Batalionului 30 Vânători de Munte în cadrul unor sesiuni ce au presupus ducerea acțiunilor în zona urbană. De asemenea, au făcut schimb de cunoștințe și proceduri operaționale ce implică desfășurarea acestei lupte tehnice care necesită un grad ridicat de coordonare.
Pe scena diplomatică, ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA la București, Michael Dickerson. Au fost discutate mai multe teme de interes, referitoare la mediul actual de securitate, fiind pus un accent deosebit pe evoluțiile din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Cu acest prilej, ministrul apărării a subliniat importanța consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii pe dimensiunea de apărare, apreciind angajamentul constant al SUA pentru întărirea securității în regiunea Mării Negre.