Forțele americane prezente în România la exercițiul „Southern Shield”
Forțele americane prezente în România la exercițiul „Southern Shield”
Agenția Media a Armatei, 04.12.2024, 16:22
Militari din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană al Armatei SUA au desfășurat în România un exercițiu care și-a propus să consolideze capacitățile integrate de apărare antiaeriană și antirachetă prin desfășurarea rapidă a sistemelor SHORAD, special concepute pentru a contracara amenințările la joasă altitudine și pentru a securiza spațiul aerian al NATO. Southern Shield 24 a fost coordonat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa, în colaborare cu structurile militare române. Potrivit Ambasadei Statelor Unite la București, exercițiul se aliniază obiectivelor mai extinse ale NATO de promovare a unității și coeziunii în rândul forțelor aliate, asigurând în același timp siguranța și stabilitatea națiunilor sale membre.
Compania Alpha din Batalionul 1 al Regimentului 57 este comandată de căpitanul Kurt Blumeyer, care crede că prezența în România și la un astfel de exercițiu este un mesaj care arată determinarea aliaților americani pentru apărarea spațiului NATO.
“Suntem în nord-estul României pentru un exercițiu de rutină cu partenerii noștri români, precum și cu alte structuri ale armatei americane, pentru a demonstra în primul rând forța noastră de reacție rapidă, cu o baterie de apărare antiaeriană, să putem demonstra această capabilitate de a ajunge rapid oriunde pe flanc și de a furniza forțe de apărare aeriană credibile în luptă. Un alt lucru pe care îl facem este să îi asigurăm pe aliații noștri că suntem hotărați să apărăm spațiul lor aerian, atât pe români cât și pe ceilalți aliați care participă la exercițiu împreună cu restul alianței NATO. Și toți înțeleg acest lucru”, a precizat militarul american.
Matthew Eickmeyer are gradul de “sergeant first class” în armata americană și este sergent de pluton în bateria Alpha a Batalionului 1 din același regiment. În prezent este dislocat în România, la Baza de la Mihail Kogălniceanu și participă, împreună cu plutonul său, pentru câteva zile la exercițiul Southern Shield.
Subofițerul spune că: “Participăm la un exercițiu care testează capacitatea plutonului meu de a reacționa rapid și prompt la o amenințare. Acesta este doar un scurt și rapid exercițiu pentru a testa abilitățile plutonului nostru. Sunt foarte mândru de soldații mei, din momentul în care se trezesc la începutul zilei, până în momentul în care își așează capul pe pernă la sfârșitul zilei. Sunt mândru de tot ceea ce au realizat, mândru de ceea ce realizează în fiecare zi. Încă de la activarea acestei unități, acum un an, am fost foarte entuziasmat pentru tot ceea ce au făcut și cât de mult au crescut și realizat de-a lungul anului. Scopul principal al acestui demers este să asigurăm partenerii români și să le arătăm că apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO, nu doar terestru, ci și în aer.”
La exercițiul Southern Shield desfășurat în România a fost prezent și comandantul Brigăzii 52 Apărare Antiaeriană cartiruită în baza de la Sembach, în Germania. Colonelul Hailey Bairu a arătat că tot ceea ce se stabilește prin parteneriate sau înțelegeri comune trebuie verificat prin astfel de exerciții.
“Liderii noștri au vorbit despre cât de importanți sunt aliații noștri în apărarea Europei și ceea ce facem noi aici, în România, este punerea în practică a acestei alianțe. Un parteneriat funcționează doar atunci când am demonstrat capacitatea noastră de a fi interoperabili și de a comunica atât la nivel personal, de sistem cât și la nivel tactic. Așadar, ceea ce facem aici, în România, este să ne exercităm abilitatea de integrare cu aliații noștri români. Suntem aici, pe flancul estic, desfășurând un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă pentru a ne asigura că ne putem conecta cu ei atunci când apare momentul și nevoia să apărăm fiecare centimetru pătrat al Europei, așa cum au spus liderii noștri”, a declarat colonelul Bairu.
Adrian Gîtman