Forțele aeriene britanice au început misiunile de poliție aeriană în România
Detașamentul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, dislocat în România pentru misiunile de Poliție Aeriană întărită, a fost certificat în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Agenția Media a Armatei, 17.04.2024, 14:17
Detașamentul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, dislocat în România pentru misiunile de Poliție Aeriană întărită, a fost certificat în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. 220 de militari britanici, piloți și personal tehnic, cu 6 aeronave Eurofighter Typhoon, vor executa în următoarele 4 luni misiuni de poliție aeriană în comun cu Forțele Aeriene Române sub comandă NATO. Prezent la ceremonie, ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Matthew Portman, a declarat că „deși se confruntă cu presiuni extreme în apropierea granițelor sale imediate, România a continuat să disloce avioane F-16 pentru a acoperi spațiul aerian nordic al flancului estic aliat”.
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice. Este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după misiunile executate în 2017, 2018, 2021 și 2022.
Pe de altă parte, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a primit vizita secretarului general al Ministerului irlandez al Apărării, Jacqui McCrum. Cu această ocazie, a fost semnat primul Memorandum de Înțelegere între ministerele de resort din Irlanda și din România privind cooperarea în domeniul apărării. În cadrul întâlnirii au mai fost abordate subiecte de interes comun referitoare la situația de securitate și la eforturile comunității internaționale pentru asigurarea păcii și stabilității la nivel regional și global.
Mai sunt câteva zile până la încheierea exercițiului multinațional Sea Shield 24, organizat de Forțele Navale Române. Peste 2200 de militari din 13 state aliate și partenere iau parte la antrenamente în Marea Neagră, în zona costieră, pe Dunăre și în Delta Dunării. Secvențele de instruire au în vedere combaterea activităților ilegale, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice.
Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, a declarat pentru Agenția Media a Armatei că “scenariul exercițiului este axat pe pregătirea în toate domeniile de luptă, ceea ce înseamnă că sunt proceduri operaționale de verificat, de testat, de dezvoltat în mediul antisubmarin, în mediul luptei la suprafață și antiaerene, la Marea Neagră și în zona de responsabilitate fluvială.” Exercițiul are și un caracter interinstituțional, prin participarea altor structuri ale Sistemului Național de Apărare. Prima ediție a Sea Shield a avut loc în anul 2015, scenariile acestuia fiind adaptate continuu pentru a răspunde, rapid și eficient, la întregul spectru de amenințări la adresa securității și stabilității regionale.
Ultima informație de astăzi vine de la Focșani, unde militari din cadrul Corpului de Reacție Rapidă Lille, din Franța, s-au aflat timp de două zile, în cadrul unei vizite în România. La comandamentul Brigăzii 282 Blindată delegația din Franța a participat la activități specifice organizate de militarii români. Partenerii francezi au vizitat Mausoleul Eroilor Mărășești, monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial, unde au depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut.
(Andra Barbul)