Exercițiul Black Rhino
Aproape 300 de militari români, francezi și belgieni, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, s-au antrenat împreună în poligonul Bogata de lângă Turda, partea centrală a României, în cadrul exercițiului Black Rhino.
Agenția Media a Armatei, 20.09.2023, 02:14
Aproape 300 de militari români, francezi și belgieni, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, s-au antrenat împreună în poligonul Bogata de lângă Turda, partea centrală a României, în cadrul exercițiului Black Rhino. Pentru militarii Batalionului 814 Tancuri a fost al cincilea exercițiu de pregătire multinațională din acest an.
Punctul central al exercițiului l-a constituit-o acțiune desfășurată pe durata a 36 de ore, începută cu un marș de 12 kilometri. Militarii români, francezi și belgieni au avut antrenamente cu tehnică în teren, trageri cu armament de infanterie și evacuări medicale cu sprijinul elicopterelor din dotarea Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii. Pentru o situaţie reală de război, acordarea primului ajutor și evacuarea medicală sunt esențiale. Tocmai de aceea, militarii s-au antrenat pentru scenarii cât mai diverse, pentru că extragerea răniților din vehiculele de luptă blindate implică proceduri diferite, în funcție de tipul de tehnică.
Diferențele de tehnică și de proceduri au fost evidente, însă acțiunile au fost armonizate datorită în primul rând militarilor din teren. Organizatorii exerciţiului au subliniat că trebuie să pornim de la realitate faptului că la pregătirea în comun au participat naţiuni diferite, cu limbi diferite și cu proceduri diferite. Să aduci la un numitor comun după o săptămână de pregătire aceste contingente nu este un lucru ușor, dar nu este imposibil. Faptul că oamenii s-au implicat și și-au dat tot interesul în ce s-a întâmplat aici se dovedește și prin ce s-a văzut astăzi în poligon este absolut irelevant pe ce tip de tehnică te instruiești atâta vreme cât constrieşti un adevărat echipaj, iar acest lucru trebuie cultivat în rândul militarilor. Trebuie să înțelegem și faptul că progresele în ceea ce înseamnă echiparea cu tehnică, dotarea cu tehnică și echipamente noi nu sunt ușor de făcut, ele durează, au un orizont de timp, trebuie bugetate, au nevoie de foarte mulți bani, au nevoie de planificare, spun organizatorii exerciţiului.
De la începutul anului și până acum, tanchiștii din Turda s-au instruit și cu alți parteneri NATO dislocați în țara noastră, iar următoarea misiune, împreună cu militari francezi și olandezi, este exercițiul Zimbru-23, în Centrul de Instruire pentru Luptă Smârdan, din judeţul Galaţi, estul României.
„La prima vedere există diferențe. După ce începi misiunea începi să vezi și asemănările”, a declarat pentru Redacţia Militară plutonier major Chassidy Johnston, din cadrul Alabama National Guard. Schimburile de experiență începute în anul 2004 dintre Batalionul 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” din Sighișoara (centrul României) și partenerii Brigăzii 31 CBRN din cadrul Gărzii Naționale a statului Alabama au făcut ca din 2017 prezența partenerilor americani în România să fie una anuală, reprezentând o oportunitate de învățare reciprocă, participând împreună la exerciții pe linie CBRN (Chimic Biologic Radiologic Nuclear). Cel mai recent exercițiu a fost Guardian Mask-23.
În încheiere vă informăm că „Batalionul 151 Infanterie ,,Războieni”, «Lupii Negri», unitate de elită a Armatei României, a sărbătorit recent 29 de ani de la înființare. În toți acești ani, militarii batalionului, parte a comunității ieșene (nord-estul României), s-au instruit, au luptat și s-au sacrificat pentru România. Începând cu anul 1996, unitatea a participat la 10 misiuni internaționale de menținere a păcii, în teatre de operaţiuni precum Angola, Bosnia, Albania, Irak şi Afganistan, dar și la numeroase exerciții multinaționale în SUA, Germania, Ucraina, Norvegia, Slovacia și Republica Moldova