Exerciţiu aliat la Cap Midia
S-a încheiat în România, în poligonul Capu Midia, de la malul Mării Negre exerciţiul Arcane Thunder 23 planificat și condus de Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa.
Agenția Media a Armatei, 13.09.2023, 16:51
Dragi prieteni, aceasta este prima ediţie a noii rubrici săptămânale «România. Flancul Estic». Rubrica este realizată de Redacţia Militară şi conţine informaţii despre şi pentru militarii străini dizlocaţi în România.
S-a încheiat în România, în poligonul Capu Midia, de la malul Mării Negre exerciţiul Arcane Thunder 23 planificat și condus de Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF), prin intermediul Grupului de Luptă Multidomeniu 2 (2nd Multidomain Task Force). Exerciţiul a avut ca scop dezvoltarea operațiilor multidomeniu, desfășurarea procesului de ţintire în operații de mare anvergură și realizarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările NATO și țările partenere. Au fost executate trageri reale asupra unor ţinte aflate în largul mării, cu instalațiile de lansare HIMARS ale Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice, dar şi ale Batalionului 3 din Regimentul 27 Artilerie al SUA. Cele două unităţi aliate dispun de o tehnică militară identică şi foarte modernă.
Locotenent-colonel Christopher Hornsby, comandantul Batalionului 3, Regimentul 27 Artilerie de Câmp al SUA, a declarat:Lucrăm împreună ca aliaţi şi trebuie să avem capacitatea de a identifica ţinte în cadrul unor operaţii multidomeniu, în mediu terestru, aerian, spaţiu, cyberspaţiu. Aici la Capu Midia, specific pentru componenta terestră, furnizăm sprijin de foc în adâncime pe distanţe mari şi de mare precizie împreună cu aliaţii noştri români şi francezi.”
Cum lucraţi cu partenerii români şi francezi?, l-am întrebat pe comandantul american:
Datorită poziţionării geografice şi antrenamentului fiecare dintre noi acţionează puţin diferit faţă de ceilalţi, fie că vorbim de capabilităţi şi tehnică sau de comunicare, de felul în care vorbim. Dacă am fi pe teren, cu toţii integraţi într-o unitate mai mare, cum comunicăm unii cu alţii, cum ştim ce fac aliaţii din dreapta sau din stânga noastră, care sunt diferenţele dintre tehnica pe care o avem în dotare, aşa că trebuie să anticipăm toate acestea pentru a putea lucra împreună ca o echipă.”
La exerciţiu au participat şi partenerii francezi cu instalaţiile LRU din Regimentul 1 Artilerie. Elementul de noutate al exerciţiului au fost tragerile efectuate de obuzierele autopropulsate CAESAR din cadrul Regimentului 68 Artilerie, cu garnizoana în Valbonne de lângă Lyon. Este vorba despre cele 4 unităţi sosite la sfârşitul lunii iulie la Cincu, în cadrul Grupului de Luptă NATO şi care au tras în premieră la Capu Midia.
Domnul căpitan Guillaume, comandantul Bateriei de Artilerie Mixtă, Grupul de Luptă NATO din România, a declarat:Sistemul CAESAR a venit, în premieră în România, în luna iulie la Cincu şi săptămâna aceasta l-am deplasat aici în Capu Midia pentru prima dată pentru un exerciţiu de trageri de artilerie cu muniţie reală cu obuze explozive care tocmai s-a încheiat.”
Aţi venit aici cu toate cele patru sisteme?, l-am întrebat pe comandantul francez:Am venit cu toată secţia, patru unităţi, la care se adaugă şi celelalte mijloace de suport logistic sau pentru muniţie. Sistemul CAESAR, acronimul de la Camion Echipat cu un Sistem de Artilerie, este un tun de calibrul 155 milimetri care poate trage până la distanţa de 40 de kilometri toate tipurile de muniţie, explozivă, de iluminare, etc. şi care este capabil să ofere trupelor de la sol o putere de foc mai mare decât cea a mortierelor sau a echipamentelor similare.”