Exerciţii comune în poligoane din România
În Centrul de Instruire pentru Luptă de la Smârdan, județul Galați, s-a desfășurat, timp de două săptămâni, exercițiul Zimbrul 23, cel mai important eveniment de instruire al militarilor Brigăzii 15 Mecanizate.
Agenția Media a Armatei, 11.10.2023, 10:02
În Centrul de Instruire pentru Luptă de la Smârdan, județul Galați, s-a desfășurat, timp de două săptămâni, exercițiul Zimbrul 23, cel mai important eveniment de instruire al militarilor Brigăzii 15 Mecanizate. La exercițiu au participat și militarii francezi și belgieni din Grupul de Luptă NATO dislocat în România, care iau parte frecvent la exercițiile organizate de armata română.
Locotenent-colonelul Pierre Houdaille este locţiitorul comandantului Grupului de Luptă NATO și a declarat că antrenamentele în comun sunt un pas înainte, iar scopul lor este de a dezvolta cunoașterea reciprocă: Am văzut astăzi în cadrul acestui exercițiu cu trageri reale forțele aeriene, cu avioane și elicoptere, am avut trupe de infanterie, tancuri, toate tipurile de armament și a fost foarte interesant deoarece toate acestea au fost integrate într-un scenariu tactic perfect, a mai precizat ofițerul francez.
Grupul de luptă NATO din România este condus de Franța, iar în componența lui se mai află militari din Belgia și Luxemburg. Locotenentul Faouzi M’Talsi este comandantul unui pluton de militari belgieni pentru care exercițiul din poligonul Smârdan a fost o experiență productivă și o ocazie să lucreze cu diferite națiuni în contextul formării Grupului de Luptă :
A fost un exercițiu interesant pentru noi și am observat cum utilizează partenerii noștri puterea de foc, cum diferite categorii de forțe lucrează împreună. Am învățat cum am putea implementa diferite tactici într-un scenariu și astăzi am reușit să vedem acest lucru pus în practică coordonat într-o singură acțiune a declarat militarul belgian.
În poligonul de la Smârdan au fost prezenți și militarii Batalionului 11 Infanterie Motorizată din cadrul Brigăzii 1 Motorizată a Armatei Naționale a Republicii Moldova care s-au instruit în comun cu militarii români din Batalionul 634 Infanterie Piatra Neamț.
Un alt exercițiu cu participare multinațională a fost și SARMIS/OLT 23 al trupelor de vânători de munte din România. La antrenamente au fost prezenți și militari americani din Batalionul 1 al Regimentului 32 Infanterie din Divizia 10 Munte. Aliații din armata SUA au participat la exercițiucu o companie de infanterie. Locotenent-colonelul Matt Etheridge, comandantul Batalionului, a declarat că suntem cu toții aici ca reprezentanți ai națiunilor noastre, avem uniforme diferite, dar luptăm pentru o cauză comună și ne luptăm împreună. Este absolut esențial pentru succesul nostru ca organizație NATO și suntem cu adevărat mulțumiți să fim aici și să luăm parte la acest exercițiu.
Antrenamentele s-au desfășurat în județul Brașov, acolo unde se află Brigada 2 Vânători de Munte, iar la exercițiu a participat și Brigada 61 Vânători de Munte alături de aliați din Marea Britanie și Franța și parteneri din Republica Moldova. Activitățile de instruire în comun au avut ca scop verificarea și validarea procedurilor operaționale specifice în teren muntos împădurit.
Ultima informație de astăzi vine din Centrul de Instruire din Babadag, județul Tulcea unde militari români, francezi și luxemburghezi au participat la un exercițiu de instruire în comun. Timp de o săptămână, militari din Batalionului 528 Informații Supraveghere Recunoaștere Brăila s-au antrenat alături de plutoane de cercetare din Franța și Luxemburg, din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în România. Unitățile au executat secvențe tactice și exerciții de tragere care au avut ca scop creșterea interoperabilității și schimbul de proceduri în mediu aliat.
Activitățile de instruire în comun s-au finalizat cu stabilirea unui parteneriat între cele două structuri, primul de acest tip de la începutul misiunii «Eagle» în România și care va asigura o relaționare de durată între plutoanele de cercetare ale Grupului de Luptă NATO și Batalionul 528.