Desfășurare de forțe pentru Steadfast Dart 25
Mai este puțin până la deschiderea celui mai mare exercițiu organizat de NATO în acest an.
Agenția Media a Armatei, 05.02.2025, 13:13
Mai este puțin până la deschiderea celui mai mare exercițiu organizat de NATO în acest an. Desfășurat între 10 și 21 februarie, în Grecia, Bulgaria și România, «Steadfast Dart 25» reunește 10.000 de militari, din 9 țări aliate, din toate categoriile de forțe: terestre, aeriene, navale și pentru operații speciale. Prin această desfășurare complexă de forțe, exercițiul evidențiază capacitățile multi-domeniu ale NATO și angajamentul său neclintit față de apărarea colectivă. Spania conduce Comandamentul Comun pentru Operații Speciale al Forței de Reacție Aliate, contribuind la exercițiu cu 3.000 de militari, tehnică și avioane de transport. Operațiunile speciale nu pot fi efectuate de forțe convenționale, ele se desfășoară folosind proceduri speciale în orice situație, pentru a atinge obiectivele strategice, operaționale sau tactice și pentru a îndeplini scopurile militare.
Potrivit Ministerului Apărării spaniol, pentru dislocarea personalului și a tehnicii participante la acest exercițiu au fost utilizate mai multe variante de transport, combinând transportul aerian, maritim, feroviar și rutier. Astfel, nava care transporta cea mai mare parte a forțelor a pornit din Almería, iar contingentul a debarcat în portul Alexandroupolis din Grecia, materialele și vehiculele fiind transferate pe uscat în trei trenuri diferite către terminalele de cale ferată Dumbrăveni și Voila (România), iar de aici dislocarea s-a făcut pe calea rutieră, până la destinația finală Cincu.
Pe calea aerului au fost programate cinci misiuni pentru transportul a 261 de vehicule tactice și a 58 de containere. Aceasta este o desfășurare complexă și la scară largă, în special pentru unitățile terestre și de operații speciale, datorită numărului mare de personal, cât și aechipamentelor și vehiculelor implicate.
Cu câteva zile înainte de toată această desfășurare de forțe, militarii spanioli dislocați în cadrul Grupului de luptă NATO de la Cincu au încheiat exercițiul «Eangle Thunder», care a prevăzut implementarea capacităților de tragere ale detașamentului spaniol, cu activități desfășurate atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Prin inițiative precum «Eangle Thunder» se demonstrează disponibilitatea și determinarea detașamentului de a contribui la securitatea și stabilitatea aliaților din regiune, reafirmând angajamentul aliaților față de politica de descurajare și apărare a flancului estic al NATO.
Ultima aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii (partea centrală a României) completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave. Prin achiziționarea avioanelor F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent se asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană, sub comandă NATO.
Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit pe ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni. Una dintre temele discuțiilor a fost importanța continuării exercițiilor comune, menite să contribuie la creșterea interoperabilității la nivel aliat, fiind salutată contribuția Italiei cu tehnică și trupe la exercițiile NATO «Steadfast Dart 25» și «Sea Shield 25». Oficialul român a transmis, totodată, mulțumiri Italiei pentru sprijinul oferit țărilor din regiunea flancului estic al NATO, în special pentru participarea la misiunile de Poliție Aeriană întărită în România, inclusiv în acest an, precum și pentru contribuția la structurile aliate de pe teritoriul României.
Teodora Mazere (Agenția Media a Armatei)