De pe cerul Spaniei, pe cel al României și deasupra Mării Negre
Detașamentul “Paznic” al Forțelor Aeriene și Aerospațiale spaniole de la Baza 57 Aeriană ”Căpitan aviator Constantin Cantacuzino” și-a încheiat misiunea de poliție aeriană întărită în România.

Agenția Media a Armatei, 09.04.2025, 15:45
Misiunea a cuprins două rotații de câte patru luni, prima cu aeronave F18, a doua cu aeronave Eurofighter. În ultimele patru luni aici s-au aflat șase astfel de aeronave de la baza aeriană de la Los Llanos, de lângă orașul spaniol Albacete. Sunt cele mai moderne Eurofighter spaniole, din seria a treia, și timp de câteva luni au zburat pe cerul României, schimbând soarele Spaniei cu zăpada și frigul de la malul Mării Negre.
Maiorul Alejandro Lobato este unul dintre piloții care s-a aflat pentru prima dată în România.
”Este prima mea dislocare în străinătate pentru o misiune de poliție aeriană întărită. Este diferit să zbori pe cerul României de ceea ce facem noi acasă, peisajul de jos este altul decât cel cu care eram noi obișnuiți în Spania. De exemplu a nins acum câteva săptămâni, iar peisajul de jos era acoperit de zăpadă așa cum îl vedeam noi din cockpit. Nu suntem obișnuiți să zburăm într-un mediu și o climă atât de rece, dar și deasupra unei mări agitate și reci cum este Marea Neagră. În timpul misiunilor, pentru orice eventualitate, trebuie să purtăm suplimentar un costum de protecție termică în caz că trebuie să ne ejectăm din carlingă și ajungem în mare. Aș spune că acestea sunt principalele diferențe când zbori pe cerul României și nu al Spaniei” ne-a precizat interlocutorul nostru.
Pilot pe Eurofighter de ani buni, maiorul Alejandro Lobato, un nativ din orașul Zamora, capitala provinciei cu același nume aflată la granița cu Portugalia, ne-a mărturisit cu sinceritate că s-a simțit ca acasă aici, în ”aventura” lui românească:
”Am stat în România aproape patru luni și rezumând pot să spun că pentru mine a fost, aș putea zice, o mare aventură, în sensul pozitiv al cuvântului. Eu și colegii mei, și acesta este un lucru despre care am tot discutat între noi, ne-am simțit bineveniți, încă de la început, am simțit căldura românilor, am experimentat cultura și bucătăria românescă, am avut oportunitatea să călătorim prin țară, unii mai mult, alții mai puțin, dar pot să spun foarte clar că părerea militarilor spanioli din întreg detașamentul despre misiunea din România este una foarte bună, pentru ei a fost o frumoasă aventură” a adăugat pilotul spaniol.
Ultima rotație spaniolă a fost una de succes, cu peste 850 de ore de zbor în peste 400 de ieșiri, în principal misiuni de antrenament cu Forțele Aeriene Române și ale NATO și mai puțin misiuni de tipul ”Alpha Scramble”, adică misiuni reale de interceptare, așa că din acest punct de vedere putem considera că a fost o rotație mai ”liniștită” decât prima. Dar dincolo de misiuni și aeronave sunt oamenii, militarii, piloții. Maiorul Alejandro Lobato a lăsat acasă un copil de câteva luni când a avenit aici în România. L-am întrebat dacă nu i-a fost greu:
”Da, a fost greu, mai ales că am petrecut Crăciunul pentru prima dată departe de familie, copilul meu avea doar câteva luni, nu a fost ușor să lași familia acasă. Dar eu spun că trebuie să fim recunoscători, pentru că era nevoie de noi aici și suntem fericiți că putem contribui la securitatea Uniunii Europene, a României desigur și a țărilor membre NATO. Vreau să le mulțumesc tuturor românilor, pentru primirea caldă și pentru felul în care au interacționat cu noi în ultimele patru luni. Sper să mă reîntorc curând în România. Mulțumesc!” a încheiat maiorul Alejandro Lobato.
Din luna aprilie, la Baza 57 Aeriană misiunile de poliție aeriană întărită sunt executate de un detașament al Forțelor Aeriene Italiene, tot cu aeronave Eurofighter, așa că putem să spune ”Adios y gracias España! Benvenuti agli italiani!”
(Bogdan Dinu)