De la Centrului European de Instruire F-16, la Brigada Multinațională Sud-Est
Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 a avut loc luni, 13 noiembrie, la Baza 86 Aeriană
Agenția Media a Armatei, 15.11.2023, 10:26
Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 a avut loc luni, 13 noiembrie, la Baza 86 Aeriană Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a omologului său din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren. Au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, SUA și Ucrainei, reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, alţi oficiali militari români şi străini.
Centrul va fi un hub internaţional pentru pregătirea piloţilor de pe acest tip de aeronave, români şi din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina. Ministerul Apărării pune la dispoziţie baza aeriană şi facilităţile de instruire, forţele aeriene olandeze avioanele, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa. Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat pe 7 noiembrie în Baza 86 Aeriană. Centrul European de Instruire F-16 va avea și sprijinul Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, al Coaliției internaționale F-16.
Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul nou înființat din Baza Aeriană 86 își propune să creeze un răspuns adecvat, nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.
Schimbăm subiectul. Alergarea este identitatea mea. S-ar putea să încetinesc, dar nu mă voi opri niciodată”. Acesta este motto-ul locotenent-colonelului Ryan Smith, ofițer al Armatei SUA și care este astăzi membru al Comandamentul Diviziei Multinaționale de SUD EST din București, România.
Pe 5 noiembrie, a alergat primul său maraton la New York, ca parte a #TeamINSPIRE, pentru o cauză caritabilă: strângerea de fonduri, pentru o fundație non-profit care sprijină persoanele aflate în nevoie. Având o vechime de 25 de ani în armata SUA, Ryan a mărturisit că nu și-a trecut niciodată baremele sportive când era tânăr, din cauza alergării. Dar Armata l-a făcut un bun alergător. Acum, simte că alergarea i-a salvat cu adevărat viața și l-a făcut să treacă peste momente dificile. Locotenent-colonelul Ryan Smith lucrează în România de aproape 8 ani, în două comandamente diferite ale NATO.
În altă ordine de idei, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a primit săptămâna trecută, pe 9 noiembrie, vizita ministrului apărării din Republica Macedonia de Nord, Slavjanka Petrovska. Cei doi oficiali au discutat despre modalități concrete de consolidare a cooperării bilaterale, având în vedere preocupările extinse ale României cu privire la securitatea regiunii Mării Negre și a Balcanilor de Vest.
Ministrul român al apărării a mulțumit ministrului Petrovska pentru implicarea la angajamentele NATO de pe teritoriul României, prin dislocarea unui contingent nord-macedonean la Caracal, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, aspect care susține activitățile de vigilență sporită ale NATO.
Constantin Herțanu