Cel mai mare desant aerian după cel de-al Doilea Război Mondial
Până pe 24 mai, pe teritoriul României se desfășoară exercițiul multinațional Swift Response 24, în care sunt angrenați peste 5000 de militari și 320 de mijloace tehnice din șapte state aliate și partenere.
Agenția Media a Armatei, 22.05.2024, 11:30
Până pe 24 mai, pe teritoriul României se desfășoară exercițiul multinațional Swift Response 24, în care sunt angrenați peste 5000 de militari și 320 de mijloace tehnice din șapte state aliate și partenere. Scenariul exercițiului Swift Response, specific misiunilor de desant aerian, presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon.
Trioul de exerciții Swift Response, Saber Strike și Immediate Response face parte din platforma de instruire Defender 24, planificată de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa, ce implică participarea a 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere. Corpul V al Forțelor Terestre ale Statelor Unite este structura care conduce acest exercițiu care presupune operațiuni aeriene comune, pentru creșterea gradului de pregătire și interoperabilitate cu forțele aliate, având o contribuție majoră la eforturile de descurajare ale NATO.
În cadrul secvențelor desfășurate în țara noastră, circa 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, SUA și Țările de Jos au desfășurat operațiunea aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry, care a inclus și misiuni de desant al parașutiștilor și desantare de tehnică militară. Secvența principală a fost inițial planificată pentru 12 mai însă, cum vremea este un factor major în ducerea operațiilor militare, iar condițiile atmosferice nu au fost favorabile parașutării, desantul a avut loc luni, pe 13 mai, în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Operațiuni similare s-au desfășurat, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere, Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, realizându-se, astfel, cea mai mare operațiune de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. La această concentrare de forțe România participă cu 2.300 de militari.
În țara noastră, Swift Response 24 este conectat cu exercițiul Wind Spring 24/Dacia 24, la care sunt angrenate forțe ale Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan, dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, judeţul Brașov, și în poligonul Bogata din județul Cluj. “Șoimii Carpaților” din cadrul Batalionului 812 Infanterie din Bistrița, împreună cu militari din Republica Moldova desfășoară în această perioadă ședințe de antrenament în comun sub cupola exercițiului Wind Spring 24. Și geniștii din cadrul Grupului 3 EOD au fost angrenați în acest exercițiu, accentul fiind pus pe procedurile de acces în clădiri pe cale pirotehnică, neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate descoperite în încăpere, precum și rezolvarea incidentelor cu muniții convenționale.
Un alt exercițiu multinațional desfășurat în această perioadă în țara noastră este Mountain Saber 24, în cadrul căruia au fost angrenați militari din Batalionului 17 Vânători de Munte ,,Dragoș Vodă” alături de parteneri francezi, nord-macedoneni, polonezi și portughezi.
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu a organizat zilele trecute exercițiul medical multinațional Carpathian Blood 24 la care au participat reprezentanți ai Comandamentului Componentei Terestre, ai diferitelor structuri de forțe NATO cât și ai entităților medicale naționale. Au fost evidențiate potențialele probleme medicale care pot fi întâlnite în timpul misiunilor, iar apoi au fost supuse dezbaterii măsurile de rezolvare pentru a oferi un suport medical eficient și coordonat.