Waste Side Story
Opera contemporană “Waste Side Story” a adus pe scenă viața comunității din Pata Rât, groapa de gunoi a orașului Cluj.
Eugen Cojocariu, 04.07.2024, 18:30
Spectacolul de operă contemporană “Waste Side Story” a adus în premieră pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca viața comunității din Pata Rât, groapa de gunoi a orașului. Echipa spectacolului este formată atât din artiști lirici, cât și din locuitori din Pata Rât, iar spectacolul, care a avut premiera în luna mai, ar urma intre în repertoriul Operei.
Regizorul spectacolului este Dan Vasile, care spunea: „Waste Side Story e despre povești pe care le aruncăm la gunoi pentru că e mai comod așa. Iar în spatele fiecărei povești e, de fapt, o viață. Și fiecare viață contează.”
Libretul, semnat de actrița și scenarista Mara Căruțașu, a fost scris pe baza unor unor ateliere în cadrul comunității, în timpul cărora au avut loc discuții cu locuitorii din Pata-Rât. Muzica a fost compusă de compozitorii germani Dominik Schuster și Tobias Gröninger. Dirijor este Adrian Morar, iar scenografia este semnată de Magdy Hawash.
Conform site-ului gopr.ro, Pata Rât, aflat la 7 kilometri de centrul Clujului, este cel mai mare ghetou din Europa, aflat lângă un depozit de deșeuri. Este o așezare urbană informală segregată spațial, cu deprivări multiple (mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază) unde locuiesc aproximativ 2500 de persoane, peste 70% romi, dintre care peste 1100 copii.
Vă invit să ascultaţi un reportaj de Cristina Galbici Papuc, masterandă la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj, pe baza înregistrărilor realizate de colegii de la TVR Cluj.