Dublu eveniment expoziţional la MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române București găzduieşte două expoziţii de excepţie.
Eugen Cojocariu, 21.06.2024, 15:19
La sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București, de pe Calea Griviţei, a fost vernisată expoziția „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973”, realizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, în premieră în România.
Două figuri esențiale ale creației literare de limbă germană, Ingeborg Bachmann și Paul Celan, au fost reunite din nou, în mod simbolic. Cu această ocazie, cele două instituții au readus pe simeze și una dintre cele mai de succes colaborări ale lor, expoziția „Paul Celan – printre cuvinte/unter den Wörtern”, un demers care pune în lumină contextul scrierilor lor și al legăturii lor de suflet.
Acest dublu eveniment a primit sprijinul Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în contextul aniversării a 25 de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România.
Expoziția „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973” prezintă texte în premieră, precum fragmentele din jurnalul de război al scriitoarei (1945), precum și fotografii inedite sau înregistrări sonore originale ale lui Ingeborg Bachmann din arhiva sa privată, care pot fi accesate prin scanarea unor coduri QR. Poate fi vizionat și ultimul film-portret al lui Ingeborg Bachmann („Ingeborg Bachmann la Roma” de Gerda Haller, realizat în iunie 1973), un fel de testament al poetei, în care aceasta se ridică împotriva istoriei omenirii marcată continuu de război și violență și căreia îi opune o utopie, „Și va veni o zi…”.
Directorul Muzeului Național al Literaturii Române București, Ioan Cristescu, ne-a vorbit despre cele două expoziţii, dar şi despre colaborarea de durată cu Forumul Cultural Austriac.
Profesorul Gabriel Horaţiu Decuble, de la Universitatea Bucureşti, ne povesteşte despre locul celor doi poeţi, Ingeborg Bachmann și Paul Celan, în literatura europeană postbelică, dar şi despre cele două personalităţi cu destine tragice.