Muncind în România
Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.
Sorin Iordan, 26.09.2023, 14:05
Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire. Aceștia trebuie să se înregistreze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca şi cetățenii români, precizează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Instituţia, prin structurile sale teritoriale, le oferă ucrainenilor înregistrați în evidențele sale o serie de servicii gratuite. Este vorba despre informare şi consiliere profesională cu scopul furnizării de date privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă.
ANOFM pune în legătură angajatorii cu persoanele aflate în căutarea unui job în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu şi le oferă doritorilor cursuri gratuite de formare profesională în vederea creşterii şi diversificării competențelor în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii. De asemenea, Agenţia evaluează şi recunoaşte competențele profesionale dobândite în context nonformal și informal pentru persoanele care nu deţin certificate în acest sens şi nu au eventuale restricţii medicale.
Nu în ultimul rând, instituţia le oferă ucrainenilor sosiţi în România acces la servicii de asistență EURES, pentru căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Aceste servicii constau în furnizarea de informaţii privind piaţa europeana a muncii; informații privind condițiile de muncă și de viață în statele membre UE și SEE, informații despre portalul european EURES și cel național, prezentarea locurilor de muncă vacante la nivel european, informații despre schemele de mobilitate și alte programe similare de asistență și sprijin financiar european.
ANOFM transmite că, până la 18 septembrie, 19.349 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea sa pentru a beneficia de servicii amintite anterior. Cei mai mulți ucraineni refugiați au fost înregistrați în București (4.722), Constanța (4.604), Ilfov (1.561), Brașov (1.259), Maramureș, (1.135), Suceava (733), Cluj (628), Galați (604), Iași (584) şi Sibiu (538).
Ca urmare a serviciilor oferite de ANOFM, 1.815 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii în ultima perioadă, iar 518 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a angaja cetățeni ucraineni, declarând 5.223 de locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceştia.
Cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru cetăţenii ucraineni sunt muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, ambalator manual, confecționer-asamblor articole din textile, sudor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, manipulant mărfuri, tapițer, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, cusător piese din piele și înlocuitori, ajutor ospătar, curier, lucrător în bucătărie, programator sau confectioner cablaje auto.
Meseriile cetăţenilor ucraineni deja angajaţi în România variază de la muncitori necalificaţi în metalurgie, construcţii, industria auto, textilă şi Horeca, până la muzicieni, reprezentanţi comerciali, pedagogi, translatori, arhitecţi, specialişti IT şi funcţionari administrativi.