Muncind în România
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara au efectuat 70 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 12 judeţe din România şi au reuşit să destructureze un grup de traficanţi de migranţi condus de cetăţeni străini.
Sorin Iordan, 17.12.2024, 15:30
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara au efectuat 70 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 12 judeţe din România şi au reuşit să destructureze un grup de traficanţi de migranţi condus de cetăţeni străini. Potrivit DIICOT, mai mulţi cetăţeni turci şi sirieni au iniţiat anul trecut un grup infracţional organizat de tip piramidal, la care au aderat şi români, pentru a obţine beneficii materiale substanţiale din traficul de migranţi. Gruparea a acţionat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea pe teritoriul Turciei a grupurilor de migranţi şi pregătirea lor pentru a trece fraudulos în Bulgaria şi în România. După pătrunderea în ţară a migranţilor, era activat segmentul de transfer către locurile de adăpostire şi de îmbarcare în automarfare. Un alt palier, format din transportatori români, primeau de la organizatori adresele de preluare şi de debarcare şi realizau transportul migranţilor, pe care îi predau ultimului eşalon, format din şoferii de camioane şi antemergători. Doar anul acesta, în ultimele şase luni, au fost depistate şi oprite 136 de transporturi cu 1.000 de cetăţeni străini de origine afro-asiatică.
România se confruntă cu o lipsă majoră de lucrători bine pregătiţi. Industria şi agricultura rămân cele mai grav afectate de lipsa forţei de muncă. La o recentă întâlnire a mediului de afaceri din judeţul Vrancea, în sud-estul ţării, cei mai mulţi dintre angajatori au reclamat lipsa de personal calificat, chiar în condiţiile în care tinerii de la colegiile tehnice primesc stimulente atât din partea statului, cât şi a viitorilor angajatori pentru a învăţa o meserie şi pentru a lucra în judeţ. Unul dintre aceştia s-a plâns că de câţiva ani caută ingineri în domeniul prelucrării de mase plastice, însă fără succes. În acest context, patronii de companii din regiune au transmis că sprijină proiectul viitorului Consorţiu pentru Învăţământ dual, la care au aderat patru colegii tehnice din Vrancea şi trei companii locale reprezentative din domeniul industriei şi comerţului. Proiectul campusului profesional integrat va fi construit, cu bani europeni, în oraşul Focşani. Consiliul Judeţean Vrancea va acorda în total 200 de burse în valoare de 500 lei pe lună pe toată perioada de şcolarizare, pentru a stimula tinerii să înveţe o meserie şi să-şi găsească un loc de muncă de viitor.
Peste 30.000 de locuri de muncă sunt declarate vacante la nivel naţional, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dintre acestea, puţin peste 1.400 sunt pentru persoanele cu studii superioare, 3.600 pentru cei cu studii liceale sau postliceale, iar restul de 22.000 sunt destinate persoanelor fără studii, cu studii primare sau gimnaziale. Cele mai multe job-uri sunt oferite pentru muncitor necalificat în construcţii (2.460), agent de securitate (2.061), manipulant de mărfuri (1.523) şi muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.088). Totodată se mai caută 953 de curieri, 848 de conducători auto transport rutier de mărfuri, 753 de lucrători comerciali, 738 ajutoare de bucătar şi 621 de ambalatori manuali. Din total, aproape 11.000 de locuri de muncă sunt vacante în Bucureşti. Dintre acestea, 925 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, circa 1.000 persoanelor cu studii medii, 4.800 sunt pentru muncitori calificaţi şi aproximativ 4.100 pentru cei necalificaţi.
35 de locuri de muncă sunt vacante în judeţul Caraş-Severin, în vestul României. Cele mai multe oportunităţi de angajare sunt în municipiul Reşiţa, unde sunt disponibile 24 de locuri de muncă, urmat de Caransebeş, cu 11. În Caransebeş se caută 5 bucătari şi 6 ajutoare de bucătar, iar în Reşiţa, un asistent medical generalist, un contabil, un economist, un electrician, un îngrijitor clădiri, un instructor de fitness, 2 lăcătuşi ansamble sudate, 6 manipulanţi de mărfuri, 3 muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor, 2 muncitori necalificaţi în sectorul întreţinerii de drumuri, poduri şi baraje, 2 operatori mașini-unelte cu comandă numerică şi 3 sudori cu arc de metal gazat.