Muncind în România – 28.05.2024
Tot mai mulţi cetăţeni străini din afara Uniunii Europene muncesc în judeţul Vaslui, din nord-estul României, transmite Biroul local pentru Imigrări.
Sorin Iordan, 28.05.2024, 13:13
Tot mai mulţi cetăţeni străini din afara Uniunii Europene muncesc în judeţul Vaslui, din nord-estul României, transmite Biroul local pentru Imigrări. Până în urmă cu câţiva ani, majoritatea străinilor care veneau să lucreze în acest judeţ erau din Republica Moldova, însă în ultima perioadă au solicitat permise de şedere în scop de muncă cetăţeni din China, India sau Nepal. Şeful Biroului pentru Imigrări Vaslui, Mircea Gavril, a declarat că numărul total al permiselor unice emise în 2023 este de 286 faţă de 284 emise în anul 2022. El a indicat că ţările de provenienţă ale străinilor cărora le-a fost prelungit dreptul de şedere temporară pe raza judeţului Vaslui sunt Republica Moldova, Ucraina, China, India, Sri Lanka, Turcia, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Egipt şi Albania. Reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că agenţii economici găsesc din ce în ce mai greu forţă de muncă locală, iar principala cauză este aceea că vasluienii muncesc în străinătate pe salarii mai bune. Potrivit Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, oamenii pleacă peste hotare nu numai din cauza salarizării, ci şi a birocraţiei din România.
Peste o treime dintre cei care lucrează în sectorul construcţiilor din România au salarii cuprinse între 4.500 (circa 900 de euro) şi 7.000 lei (1.400 de euro), conform platformei de recrutare online ejobs. Media netă în acest domeniu este de 5.000 lei (1.000 de euro) pe lună, în condiţiile în care peste 11.000 de locuri de muncă sunt vacante. Domeniul construcţiilor este al 6-lea cel mai activ angajator din economia românească, după retail, servicii, call-center, industria alimentară şi turism. Nevoia de angajaţi pentru acest sector creşte în sezonul cald, odată cu numărul proiectelor aflate în derulare. În acelaşi timp, cererea pentru constructori se majorează şi din cauza faptului că tot mai mulţi dintre aceştia pleacă la muncă în străinătate. În România, salariaţii în construcţii sunt plătiţi la un nivel similar cu cei din inginerie sau industria extractivă şi peste cei din domeniile financiar sau productiv. Cele mai mari medii salariale au fost înregistrate pentru poziţiile de diriginte de şantier şi inginer – între 6.000 şi 6.600 lei (1.200 – 1.300 de euro) net, iar cele mai mici pentru cei care lucrează pe poziţiile de sudor, tehnician şi instalator – 4.000 lei (800 de euro) net.
Administraţia Complexului Energetic Valea Jiului, în vestul României, se pregăteşte să facă angajări în regim de urgenţă. Bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei a fost aprobat, iar procedurile pentru angajări vor începe în scurt timp. În prezent, Complexul are aproape 2.000 de angajaţi care lucrează la cele patru exploatări miniere active şi la Termocentrala Paroşeni, însă foarte mulţi îndeplinesc condiţiile de pensionare şi se pregătesc să plece. Majoritatea angajărilor preconizate vizează posturile vacante, pentru care nu este necesară o calificare specială. Peste 300 de locuri de muncă vor fi scoase la concurs în special pentru lucru în subteran.
Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de maşini şi tehnologii pentru industria textilă, va deschide două puncte de lucru în Baia Mare şi va construi o fabrică pe un teren situat în comuna Groşi, din judeţul Maramureş, în nord-vestul României. Directorul companiei, Patrick Mock, a spus că cele două puncte de lucru ale companiei germane vor funcţiona pe fosta platformă industrială din vestul oraşului Baia Mare şi în fostul sediu al firmei locale. El a precizat că a fost deja închiriată o fostă hală industrială pentru începerea activităţii şi că, în prezent, se fac angajări. Mock a mai arătat că fabrica din comuna maramureşeană Groşi urmează să fie construită pe 12 hectare de teren. Cele trei investiţii ale companiei germane au fost evaluate la aproximativ 500 de milioane de euro.