Muncind în România
Managerii din România estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii cel puţin până în luna octombrie.
Sorin Iordan, 03.09.2024, 15:15
Managerii din România estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii cel puţin până în luna octombrie. Totodată, aceştia anticipează şi o creştere a preţurilor în aceste domenii, coinform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti. În acest context, analiştii economici anticipează că managerii vor adopta o atitudine prudentă, care va genera o stagnare pe piaţa locurilor de muncă.
Datele privind percepţia managerilor asupra următoarelor luni sunt importante într-un context în care economia românească încetineşte şi apar semne de întrebare legate de o eventuală reinflamare a inflaţiei, este de părere analistul economic Constantin Rudniţchi. Potrivit acestuia, sondajul realizat de INS confirmă temerile macro-economice şi anume că ne putem aştepta la o creştere a inflaţiei chiar de anul acesta şi la o încetinire a economiei. El este de părere că situaţiea de pe piaţa forţei de muncă, care se confruntă de foarte mult timp de o criză a forţei de muncă, nu se va îmbunătăţii.
„Aşteptările managerilor nu sunt de a angaja în continuare, ci de a rămâne undeva în zona actuală”, a punctat Rudniţchi. Rezultatele sondajului INS relevă că, în privinţa evoluţiei numărului de salariaţi, managerii de firme preconizează o creştere moderată numai în zona comerţului cu amănuntul, respectiv, relativă stabilitate în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii. Rudniţchi apreciază că rezultatele obţinute de companiile din România în 2024 nu sunt suficient de bune pentru a le permite managerilor să angajeze forţă de muncă suplimentară.
Angajaţii din sistemul privat de învăţământ din România câştigă între 4.000 şi 8.000 de lei (800 şi 1.600 de euro), transmite platforma de recrutare online eJobs. Potrivit acesteia, peste 700 de locuri de muncă în sectorul de educaţie sunt disponibile în prezent, iar cei mai mulţi angajatori caută educatori, învăţător, profesori de limbi străine sau asistenţi medicali. Numărul mare de grădiniţe, şcoli private, instituţii de tip before & after school care s-au deschis în ultimii ani generează, anual, peste 7.000 de locuri de muncă, a menţionat sursa citată. În ceea ce priveşte salariile, un educator care lucrează într-o grădiniţă privată din Bucureşti poate primi între 4.000 şi 5.000 de lei (800 şi 1.000 de euro) pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.500 şi 4.000 de lei (700 şi 800 de euro).
De asemenea, un profesor din ciclul gimnazial câştigă între 5.000 şi 8.000 de lei (1.000 şi 1.600 de euro), în funcţie de vechime. Pentru sistemul învăţământului de stat, salariul de bază al unui învăţător este de 3.900 de lei (780 de euro), net, potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, iar cel al unui profesor de 4.000 de lei (800 de euro). La aceste salarii se pot adăuga diferite sporuri, precum indemnizaţia de dirigenţie, gradaţia de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare în zone izolate. Cele mai mari salarii în educaţie sunt în Bucureşti, în oraşele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decât în Capitală.
Rata şomajului în judeţul Sibiu, din centrul României, este în uşoară creştere, şi a ajuns la 2,63% în luna iulie, potrivit Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia arată că din 5.190 de şomeri înregistraţi în evidenţele sale, 2.490 erau femei. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, peste 4.400 de şomeri proveneau din mediul rural şi 748 din cel urban. Şomerii cu studii primare sau fără studii reprezantau peste 50% din total, urmaţi de cei cu studii gimnaziale (23%), cu studii profesionale (11%), cu studii liceale şi postliceale (10%), în vreme ce cei cu studii superioare, circa 4,5 procente. La nivel naţional, rata şomajului a fost de aproximativ 3% la sfârşitul lunii iulie, uşor mai mare decât cea din luna anterioară.
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti au controlat, în perioada 1-27 august, 85 de agenţi economici din construcţii şi au aplicat amenzi de 650.000 lei (130.000 de euro) pentru munca la negru. Acţiuni similare au avut loc şi în judeţul Gorj, din sudul României. Aici, inspectorii de muncă au efectuat 43 controale care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 22 sancţiuni contravenţionale în valoare de 155.500 lei (peste 31.000 de euro), dintre care 40.000 lei (8.000 de euro) pentru muncă nedeclarată. Cele două inspectorate au transmis că urmăresc în continuare modul de respectare a prevederilor legale şi că vor desfăşura astfel de acţiuni în toate domeniile de activitate.