Muncind în România – 25.06.2024
Guvernul României a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Uniunii Europene 2041 din 2022.
Sorin Iordan, 25.06.2024, 18:15
Guvernul României a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Uniunii Europene 2041 din 2022. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.
De asemenea, legea se va aplica tuturor categoriilor de salariaţi, indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special sau raport de serviciu. Potrvit Directivei UE 2041 din 2022, salariul minim nu poate reprezenta mai puţin de 50% din venitul mediu. În prezent, în România, valoarea salariului minim brut este de 3.300 lei şi va creşte la 3.700 lei începând cu 1 iulie.
Câştigul salarial mediu net în România a fost 5.217 lei în aprilie, în creştere cu 32 de lei faţă de luna martie, potrivit Institutului de Statistică. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii IT, aproape 12.000 de lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, circa 2.800 de lei (aproape 560 euro). Legea aprobată de Executiv urmează să fie supusă adoptării de către Parlamentul României în regim de urgenţă.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea prin care concediul paternal va fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii. Documentul elimină prevederile care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat şi introduce unele prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi alte categorii de persoane, precum cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare. Totodată, durata concediului paternal a fost extinsă de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar indemnizaţia este egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură de la bugetul de stat.
În perioadele caniculare, în care temperaturile depăşesc pragul de 37 de grade Celsius şi indicele temperatură-umiditate este mai mare de 80 de unităţi, angajatorii din România iau măsuri care să ducă la ameliorarea condiţiilor de muncă şi la menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Inspectoratele teritoriale de muncă transmit că în perioadele foarte calde angajaţii trebuie să beneficieze de reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, de locuri cu ventilaţie, iar acolo unde este posibil perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus în locuri umbrite.
Fiecare angajat mai are nevoie să i se asigure între 2 şi 4 litri de apă minerală. Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiţii de temperaturi extreme, personalul va fi examinat medical la angajare, dar şi periodic, astfel încât să fie depistate din timp cazurile în care există contraindicaţii pentru munca la temperaturi foarte ridicate. Pentru cei aflaţi în astfel de situaţii se va avea în vedere reducerea programului sau schimbarea locului de muncă. Nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.
Aproape 44.000 de locuri de muncă sunt disponibile în România, transmite Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe poziţii vacante sunt de agent de securitate – 3.099, lucrător comercial – 2.232 şi curier – 1.867. La mare căutare sunt şi muncitorii necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, pentru care sunt disponibile 1.711 locuri, muncitorii necalificaţi în construcţii de clădiri – 1.685 de job-uri şi manipulanţii de mărfuri – 1.381 de locuri de muncă. Totodată, în România se mai caută 911 ajutoare de bucătari, 814 transportatori rutieri de mărfuri şi 779 de şoferi de autoturisme şi camionete. Oferta completă este disponibilă pe site-ul anofm.ro.