Muncind în România
Aproape 34.000 de persoane au participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată la nivel naţional de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, transmite administraţia de la Bucureşti.
Sorin Iordan, 21.05.2024, 14:14
Aproape 34.000 de persoane au participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată la nivel naţional de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, transmite administraţia de la Bucureşti. Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ 39.000 de locuri de muncă au fost oferite de 2.270 de angajatori, iar din numărul total de persoane aflate în căutarea unui job peste 11.000 au fost selectate în vederea încadrării, iar 629 au fost angajate pe loc. Ministerul precizează că din numărul total de participanţi la această ediţie a Bursei, 412 au fost tineri cu risc de marginalizare socială şi 65 au fost persoane refugiate din Ucraina.
Principalele ramuri de activitate cărora le corespund meseriile în care au fost încadrate pe loc cele 629 de persoane sunt: construcţii de clădiri, tăbăcirea şi finisarea pieilor, comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, restaurante şi alte servicii de alimentaţie, industria alimentară, activităţi de investigaţii şi protecţie. Bursa Generală a Locurilor de Muncă a avut loc în 76 de oraşe din ţară.
Oferta de locuri de muncă la Galaţi şi Tecuci, oraşe din regiunea de sud-est a României, este mult mai mică decât numărul celor aproape 9.000 de şomeri aflaţi în evidenţele autorităţilor locale, arată datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă. Directorul executiv a AJOFM Galaţi, Cezar Nastase, a declarat că mulţi din agenţii economici au locuri vacante şi pentru muncitorii care provin din statele din afara Uniunii Europene. Potrivit acestuia, în judeţ există peste 40 de angajatori care au peste 400 de locuri de muncă disponibile. Multe dintre acestea sunt oferite inclusiv cetăţenilor din Ucraina.
„Este un semnal şi pentru români de a-şi da seama că vor concura pe acele posturi cu cetăţeni străini”, a precizat Nastase. El a spus că cei veniţi din afara Uniunii Europene acceptă salarizări mai mici decât cele cu care sunt obişnuiţi românii. Năstase a mai spus că în funcţie de pregătirea profesională, şomerii din judeţului Galaţi se raportează diferit la oferta locurilor de muncă şi la concurenţa reprezentată de muncitorii din statele non-europene, iar mulţi aleg să plece să lucreze în străinătate.
Formula prin care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară garantat în plată va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii, informează Ministerul român al Muncii. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că aproximativ 15% din salariaţii cu contracte de muncă, cu normă întreagă, au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară. BNS arată că pentru cele mai mici 40% din salariile din România, salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei (circa 675 de euro), cu doar 62 de lei (12 euro) peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei (peste 7.500 de euro), de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie. Organizaţia sindicală mai subliniază că venitul salarial mediu brut pe economie în luna februarie 2024 a fost de 7.990 lei (puţin peste 1.600 de euro).
Recent, Ministerul Muncii a organizat consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Poliţiştii de frontieră de la vama Nădlac II, la graniţa de vest cu Ungaria, au prins 11 persoane din Bangladesh, Pakistan, Nepal şi India, care încercau să iasă ilegal din ţară ascunse într-un automarfar. Autovehiculul, condus de un cetăţean turc, transporta role de hârtie din Turcia în Germania. Persoanele găsite erau intrate legal în România şi au declarat că voiau să ajungă în state din vestul Europei. Şoferul turc este acum cercetat pentru trafic de migranţi, iar cei 11 cetăţeni străini, pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.